Международен ден на свободата на печата

Важността на свободния печат

Днес отбелязваме Международния ден на свободата на печата.

Едва ли има смисъл да се спори колко е важен свободният печат за всяка демократична държава. Фактът, че около 90 на сто от всички дела, заведени срещу медии в световен мащаб, са срещу вестници или списания, доказва тази теза.

Качествената журналистика изисква даден факт да се проверява през няколко независими един от друг източници. А какво забелязваме през последните години – измислените новини ни заливат масово от интернет пространството. Поднесени правдоподобно, те мамят непредубедените читатели. А от това губят всички – и журналистиката, и потребителите на новини. Защото се къса доверието помежду им.

Каква е ситуацията във Варна?

Ситуацията във Варна е показателна – практически няма местен вестник, няма местна новинарска телевизия, радиостанциите, произвеждащи новини, се броят на пръстите на едната ръка. Толкова са и варненските интернет сайтове. Рекламодателите не припознават регионалните медии като носители на търговските им послания. Така се стига до парадокса, че местните медии разчитат на финансови постъпления от… общината. Т.е. от местната власт, на която априори трябва да са опозиция…

Цензурата в България

И после се чудим защо с всяка изминала година България изпада все по-назад в списъка на страните, класирани по критерия свобода на словото.

Доколко цензурата в българските медии е налагана от техните собственици или е резултат от автоцензурата на самите журналисти – това оставяме на съвестта на самите тях! Само ще припомним една култова реплика на Дон Кихот от популярния роман на Мигел де Сервантес – „Свободата, Санчо, е на върха на копието…“ И ще си позволим да я перифразираме така – „Свободата на печата, Санчо, е на върха на писалката…“.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.