Международен ден на свободата на печата

Важността на свободния печат

Днес отбелязваме Международния ден на свободата на печата.

Едва ли има смисъл да се спори колко е важен свободният печат за всяка демократична държава. Фактът, че около 90 на сто от всички дела, заведени срещу медии в световен мащаб, са срещу вестници или списания, доказва тази теза.

Качествената журналистика изисква даден факт да се проверява през няколко независими един от друг източници. А какво забелязваме през последните години – измислените новини ни заливат масово от интернет пространството. Поднесени правдоподобно, те мамят непредубедените читатели. А от това губят всички – и журналистиката, и потребителите на новини. Защото се къса доверието помежду им.

Каква е ситуацията във Варна?

Ситуацията във Варна е показателна – практически няма местен вестник, няма местна новинарска телевизия, радиостанциите, произвеждащи новини, се броят на пръстите на едната ръка. Толкова са и варненските интернет сайтове. Рекламодателите не припознават регионалните медии като носители на търговските им послания. Така се стига до парадокса, че местните медии разчитат на финансови постъпления от… общината. Т.е. от местната власт, на която априори трябва да са опозиция…

Цензурата в България

И после се чудим защо с всяка изминала година България изпада все по-назад в списъка на страните, класирани по критерия свобода на словото.

Доколко цензурата в българските медии е налагана от техните собственици или е резултат от автоцензурата на самите журналисти – това оставяме на съвестта на самите тях! Само ще припомним една култова реплика на Дон Кихот от популярния роман на Мигел де Сервантес – „Свободата, Санчо, е на върха на копието…“ И ще си позволим да я перифразираме така – „Свободата на печата, Санчо, е на върха на писалката…“.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.