Графити-иноватор от Варна – Алекси Иванов

Началото на всичко

Алекси Иванов – варненският графити-иноватор.
 
Сигурно сте виждали изрисувани трафопостове. Днес ги има в много градове из България, но тяхното „родно“ място е Варна. Те правят града цветен и уникален.
 
Всичко започва през 2006 г. Воден от идеята да промени и оцвети градската среда, Алекси Иванов решава да рисува тъкмо върху трафопостовете. Концепцията за използване и облагородяване на средата е основна за творчеството му и e негова лична мисия. Естествено, преобразяването на електрическите табла е нелегално. Алекси се шегува, че ако беше поискал разрешение за работата си върху тях и до ден-днешен нямаше да го е получил.

Пътят на Алекси

Началото на неговия път като графити-артист е бунт. Той рисува без позволение върху чина в училище. Тези първи опити да се себеизрази са посрещнати враждебно от директора, а впоследствие и от близките му. Неразбирането и забраните не спират Алекси. Той продължава да рисува и да търси места за своите графити-изображения. Заради неговото постоянство и талант малко по малко започват да му се откриват различни възможности.

Ремонт на детските болнични отделения

Една от първите си по-мащабни и организирани прояви Алекси прави безвъзмездно заедно с младежката доброволческа група „Делфините“. Инициативата им включва ремонт на детските болнични отделения във Варна. Алекси се включва в ремонтните дейности, а наред с тях рисува и някои от стените на стаите. Днес той все още участва в благотворителни инициативи като „Осинови пепелник“, с която ви запознахме миналата седмица.

Колко струва дейността на уличните артисти?

„Преди да си художник, си човек и гражданин“, каза Алекси пред репортер на „Граждани на квартала“. Той е ангажиран с различни каузи, но подчертава, че неговата работа и въобще дейността на уличните артисти не е безплатна. Много хора си мислят, че не струва нищо да изрисуваш някоя стена. Те не си дават сметка за целия труд, време и материали, които са нужни, за да се превърне, например, един сив калкан в произведение на изкуството.

Заключение

Алекси е родом от Варна, по-конкретно от кв. „Аспарухово“. Още от дете той осъзнава колко важни са обществените места и от съвсем млад се опитва да ги промени. Смята, че е грешка целият културен живот да се съсредоточава в центъра на града. Кварталите също трябва да са места, в които се провеждат инициативи, а средата там да е красива и провокираща креативност.

В момента Алекси живее в София, но пътува доста заради различни проекти. Той непрекъснато оглежда запустели постройки, които би могъл да трансформира със своите рисунки.

Можете да се свържете с Алекси или да разгледате част от работата му в Instagram профила @aleksi_varna

Кои места във Варна са подходящи за преобразяване с графити-изкуство?

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.