Графити-иноватор от Варна – Алекси Иванов

Началото на всичко

Алекси Иванов – варненският графити-иноватор.
 
Сигурно сте виждали изрисувани трафопостове. Днес ги има в много градове из България, но тяхното „родно“ място е Варна. Те правят града цветен и уникален.
 
Всичко започва през 2006 г. Воден от идеята да промени и оцвети градската среда, Алекси Иванов решава да рисува тъкмо върху трафопостовете. Концепцията за използване и облагородяване на средата е основна за творчеството му и e негова лична мисия. Естествено, преобразяването на електрическите табла е нелегално. Алекси се шегува, че ако беше поискал разрешение за работата си върху тях и до ден-днешен нямаше да го е получил.

Пътят на Алекси

Началото на неговия път като графити-артист е бунт. Той рисува без позволение върху чина в училище. Тези първи опити да се себеизрази са посрещнати враждебно от директора, а впоследствие и от близките му. Неразбирането и забраните не спират Алекси. Той продължава да рисува и да търси места за своите графити-изображения. Заради неговото постоянство и талант малко по малко започват да му се откриват различни възможности.

Ремонт на детските болнични отделения

Една от първите си по-мащабни и организирани прояви Алекси прави безвъзмездно заедно с младежката доброволческа група „Делфините“. Инициативата им включва ремонт на детските болнични отделения във Варна. Алекси се включва в ремонтните дейности, а наред с тях рисува и някои от стените на стаите. Днес той все още участва в благотворителни инициативи като „Осинови пепелник“, с която ви запознахме миналата седмица.

Колко струва дейността на уличните артисти?

„Преди да си художник, си човек и гражданин“, каза Алекси пред репортер на „Граждани на квартала“. Той е ангажиран с различни каузи, но подчертава, че неговата работа и въобще дейността на уличните артисти не е безплатна. Много хора си мислят, че не струва нищо да изрисуваш някоя стена. Те не си дават сметка за целия труд, време и материали, които са нужни, за да се превърне, например, един сив калкан в произведение на изкуството.

Заключение

Алекси е родом от Варна, по-конкретно от кв. „Аспарухово“. Още от дете той осъзнава колко важни са обществените места и от съвсем млад се опитва да ги промени. Смята, че е грешка целият културен живот да се съсредоточава в центъра на града. Кварталите също трябва да са места, в които се провеждат инициативи, а средата там да е красива и провокираща креативност.

В момента Алекси живее в София, но пътува доста заради различни проекти. Той непрекъснато оглежда запустели постройки, които би могъл да трансформира със своите рисунки.

Можете да се свържете с Алекси или да разгледате част от работата му в Instagram профила @aleksi_varna

Кои места във Варна са подходящи за преобразяване с графити-изкуство?

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.