Доц. д-р Преслав Пеев за океанологията и тайните на Черно море

Кой е доц. д-р Преслав Пеев?

– Кой е доц. д-р Преслав Пеев за гражданите на Варна?

Роден съм в гр. Варна и съм завършил гимназия в родния ми град. Висшето си образование получих във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „история и география“. От 2000 г. работя в секция „Морска геология и археология“ към Института по океанлогия при Българската академия на науките. През 2014 г. получих докторска степен с дисертация на тема „Палеогеография на пристанищните акватории в древната морска история и археология на Западното Черноморие“. От 2015 г. съм доцент. В момента съм Научен секретар на Институтът по океанология към Българска академия на науките и заемам поста ръководител на секция „Морска геология и археология“.

Научните ми интереси са насочени в областта на морската история и археология на Черно море и Средиземноморието, пристанищната система през вековете, геоархеологията.

Основните цели и задачи на Института по океанология

– По какви проекти работи Институтът по океанология?

Целите и приоритетите на Институтът по океанология, в съответствие с нашата мисия като „Национален морски научен и експертен център, интегриран в Европейското научно пространство“, са разработването на научни основи за устойчиво управление и развитие на човешките дейности, свързани с използване на морските ресурси, за опазване на биологичното разнообразие и морската околна среда, в подкрепа на морската икономика и дългосрочната стратегия за „Син растеж” и „Зелена сделка“ на Европейската комисия; внедряване на Европейските законодателни инициативи и спазване ангажиментите на Република България по редица международни, регионални и национални нормативни документи за опазване на морската околна среда, биоразнообразието и биологичните ресурси.

Наша основна задача е осигуряването на високо равнище на научни изследвания и компетентност по обществено значими въпроси в областта на теоретичните и приложни аспекти на морските изследвания и комплексния мониторинг на морската среда, свързани с използване на морските ресурси, за постигане на устойчиво обществено-икономическо развитие при опазване на биологичното разнообразие и морската околна среда.

Проблемите на Черно море

– Тъй като Вашата тема за изследване е Черно море, бихте ли споделили какво се случва с нашето море? Боледува ли? Спекулация ли е замърсяването на Черно море?

Без да съм тесен специалист точно по тази проблематика, категорично мога да заявя, че проблемите на Черно море не се различават съществено от тези на други морски басейни. Разбира се, има някои специфики, тъй като всеки един воден басейн е специфичен и има свои индивиуални характеристики и облик.

Относно замърсяването на Черно море, в значителна степен това са „раздухвани“ и свободни интерпретации, които представляват съчинения на хора, които не са специалисти. Проблеми са глобалните климатични промени, които вече започват да се отразяват на крайбрежните общности, замърсяването на морските води с пластмаси и др., но както казах по-рано, това са общи планетарни проблеми на Световния океан и Черно море няма как да остане изолирано от тези тенденции.

Богатото културно наследство на дъното на Черно море

– Богатото културно наследство на Варна е скрито в дъното на Черно море. Може ли да разкажете нещо по тази тема?

Черно море е уникален воден басейн, в който има безкислородна зона под 150 м. дълбочина. Това е безкислородна зона, в която няма живи организми, които да разлагат органичната материя. Всичко това способства за пълното съхранение на всички органични материали, попаднали по някаква причина там, да се запазят изцяло. Доказателство за това са многобройните потънали дървени кораби, които ние и мои колеги откриваме по време на наши експедиции. Не случайно, ние наричаме дъното на Черно море подводен музей in situ, иначе казано музей на място. През вековете хиляди кораби са потънали по време на своите пътувания и не са пристигнали по една или друга причина. До момента са открити кораби, части от тях или техните товари от най-различни исторически периоди, като се започне от дълбока древност, Средновековието и ново време.

Освен потънали кораби, на дъното на Черно море, но вече в близост до брега, са намирани потънали праисторически селища от времето на каменно-медната епоха и ранната бронзова епоха, потънали жилищни квартали от антични градове.

Какви загадки крие морето?

– Черно море е загадка за всички подводни археолози. Знаем, че тук е районът, от който е тръгнала първата цивилизация. Какво е Вашето мнение по тази тема? Какви загадки крие Черно море?

По тази тема са изписани много страници и са изказани много предположения. Ако имате предвид хипотезата за „Ноевия потоп в Черно море“, то това е една изключително интерсна и атрактивна проблематика. Факт е, че по черноморските брегове възниква една от най-ранните цивилизации. Все пак не бих я нарекъл първата, но да, една от първите в света. Благодарение на тази хипотеза, в Черно море бяха проведени редица международни експедиции, които търсеха данни в подкрепа или за отхвърлянето на идеята. Аз самият съм участвал в няколко такива мащабни изследвания по цялото Западно Черноморие. Както всяко едно научно предположение и тук има данни и доказтелства за и против хипотезата.

С твърда увереност мога да кажа, че все още има неразкрити тайни на дъното на Черно море и бъдещето е пред нас за нови изследвания и открития.

Интересът на малдежите към океанологията

– Има ли интерес към океанологията от страна на младите?

Морските науки са едни от най-перспективните в света. Излишно е да казвам, че океанологията е изключително актрактивно направление в световната наука и винаги е представлявала интерес за всички любознателни. Сред младите европейци интересът към морските изследвания е голям и това го доказва участието на учени от Института по океанология в различни събития, които рекламират българската морска наука. Пред нашите щандове на изложенията винаги има много посетители, като особен интерес представляват за малките деца. Тяхното любопитство и въпросите които ни задават ни дават увереността, че ще има кой да продължи нашето дело. Грейналите лица, които наблюдават нашите подводни кадри и докосвайки се до уникална апаратура за морски изследвания, ни прави сигурни в устойчивото развитие на българската океанология.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.