Доц. д-р Мария Станимирова за отношенията в семейството и кариерата

Емоциите, които носи името Мария

Днес за Варна празникът е двоен. На 15 август отбелязваме един от най-големите християнски празници – Успение Богородично, също така празнуваме и Деня на Варна. По случай празника, се свързахме с една забележителна дама от морската столица, която днес празнува своя имен ден. Доц. д-р Мария Станимирова – преподавател в Икономически университет – Варна.

 

 • Чие име носите?
 • Нося огромна благодарност към родителите си, че са ме кръстили с името Мария, защото това е името на Божията Майка и тази мисъл винаги ми е давала спокойствие и радост. Кръстена съм на баба си Мария, жената която има сериозен принос за формирането ми като личност, която ми е помагала и е била опора за мен и семейството ми. Тя бе до нас до 90-годишната си възраст, отдадена на деца и внуци, винаги подкрепяща, обичаща и обичана от всички нас. Близките до мен хора знаят, че без нейната всеотдайна помощ практически едва ли бе възможно да съчетая отглеждането на деца, грижите за семейството и едновременно с това професионално развитие.
 • Какви емоции е донесло името Мария във Вашия живот?
 • Емоциите, с които свързвам името, което нося, са, че Божията Майка е подкрепа за мен и в най-трудните моменти, че каквото и да помоля в нейно име, ще го получа, ако е за мое добро.

Двоен празник

 • Как празнувате този двоен празник – имен ден и празника на Варна, у дома? Как съчетавате отбелязването на двата празника?
 • За мен и семейството ми Успение Богородично е ден, в който почитаме Пресвета Богородица като покровителка на дома и майчинството. Днес храмов празник има църквата „Малката Света Богородица“, към която се чувствам духовно свързана. По тази причина това прави имения ми ден особено специален. Да си призная, като дете, в годините на социализма, в семейството ми се говореше малко за православните празници. Като празник на Варна 15 август започна да се празнува след 90-те години на миналия век. Сега това е сред най-очакваните дни през лятото за варненци, съпътстван с богата програма, заря и много емоции. Ще бъда вечерта на празника със семейството си и най-близките приятели, а за това съм помислила от преди месец, тъй като на този ден целият град кипи от събития, хора и подготовката е задължителна.

За кариерата

 • Как избрахте да се занимавате с аграрна икономика? Наблюдава ли се интерес към тази специалност във Варна?
 • Не аз избрах аграрната икономика, по-скоро тя ме избра. Приеха ме в тази специалност в Икономически университет – Варна, преди почти 30 години, с пълна отлична диплома от училище и без грам идея какво общо ще намеря с аграрната икономика. Това бяха години, в които изборът за прием беше значително ограничен, трудни във финансово отношение за родителите ми и мисълта да уча в различен от Варна град или в чужбина, да не съм държавна поръчка, не стоеше като избор пред мен. Впоследствие открих, че това е нишова специалност, в която отличен студент много по-лесно може да се отличи, и предоставя изключителни възможности за реализация. Започнах със стаж по специалността, докато учех, това бе началото на процесите на възстановяване на собствеността върху земеделската земя. Впоследствие тази тема се оказа много интересна за мен. Приех поканата на моите преподаватели и кандидатствах в докторантура, в която развих темата, в която имах вече практическа подготовка. Считам, че икономиката и развитието на земеделието и селските райони винаги ще бъдат приоритетни за страната ни. Това е областта, в която е насочено в най-висока степен като подкрепа финансиране от страна на европейски и международни фондове и програми. Тя е прекрасен избор за всеки млад човек, който наред с икономика, предприемачество и бизнес, иска да познава и спецификите на конкретен сектор, каквото е селското стопанство и производството на храни. Разликата с времето, в което аз бях студент и сега е, че изборът на младите хора, насочващи се към тази специалност, сега е предварително желан и мотивиран. Повечето от тях са от семейства, които са с бизнес в аграрната сфера и райони с интензивно развито земеделие. 

 

 • Как успявате да съчетаете кариерата с личния живот?
 • Водещи за мен винаги са били семейството и личните отношения, може би дори подобен въпрос ми е звучал леко странно. Кариерата за мен е по-скоро инструмент, който ми носи спокойствие, че правя необходимото за себе си и семейството си. Единственият път за успешна кариера според мен са хармоничните отношения в семейството. За мен двете винаги са вървели ръка за ръка и не виждам причина да притесняват някого, че са несъвместими. Родих голямото си дете по време на докторантурата си. Веднага след това започнах работа в университета като главен асистент, просто защото знаех, че ако изчакам и си позволя лукса да ползвам майчински, после може да няма същите предпоставки и възможност да започна работата, която желая. Писах публикациите си за доцент, докато бях в майчински с второто си дете. Разбира се, винаги трябва да са налице и предпоставки, за да успее човек.
Любовта към Варна
 • Кои са топ 5 неща, които харесвате във Варна и топ 5, които бихте променили?
 • Обичам Варна. Тя е моят роден град – мястото, в което съм родена, израснала, учила, живяла. На практика не съм се отделяла от Варна за повече от месец. Разбира се, обичам да пътувам. Водя обучения в страната, в чужбина, пътувам много, но винаги с нетърпение очаквам да се прибера у дома. Всичко във Варна ми харесва, най-вече близостта до морето. Това е град, в който има специален дух и не само аз мисля така. Харесвам Варна с това, че е компактна и можеш да се придвижиш за кратко време от единия до другия край, като същевременно е голям град, в който ежедневно се случват много неща. Варна е младежки град, в който можеш да учиш всичко. Радвам се, че е и все по-привлекателна за развитие на предприемачество и бизнес. Виждам, че и децата ми мислят така, и това много ме радва. Синът ми е студент, а дъщеря ми е в гимназия. И двамата са силно свързани с Варна. Мисля, че градът ни има много неусвоен потенциал и ще успее да го реализира. Това все пак зависи от всички нас. Това, което ще се радвам да видя като развитие в града ни, е промяна в мисленето ни. Мисленето на тези, които считат, че някой друг е отговорен за начина, по който изглежда градът, кварталът, улицата им. Много ми се иска да видя Варна с по-подредена инфраструктура и сгради, улици с правилно паркирани коли, с по-чисти места за отдих и игра на децата, повече паркинг зони, по-разкриваща към туристите уникалната си археология, история и предимства. Най-вече ми се иска да видя инициативни граждани, които милеят за Варна и мислят с какво да допринесат за развитието ѝ.

 

 • Какво бихте пожелали на именниците, които празнуват на 15 август и на всички варненци по случай Деня на Варна?
 • По случай Деня на Варна искам да пожелая на всички варненци и гости, както и на всички именици здраве, благословение и благополучие. 
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.