За птиците и боклуците

Варненското езеро е част от защитената зона „Варненско-Белославско езеро“. Дали обаче някой го защитава? Въпросът, за жалост, е риторичен. Екип на Граждани на квартала провери какво се случва в местността около село Казашко. 

Вместо на природен резерват бреговете в близост до селото приличат на бунище.

Някои ще кажат, че щом центърът на града е в лошо състояние, какво остава за природата извън Варна. Нивото на човешкото и обществено развитие може да се измери по отношението на хората към природата. Изхвърлянето на всевъзможни отпадъци очевидно не е добър знак за варненци. Какво прави общината и прави ли въобще нещо? Снимките недвусмислено показват как районът около село Казашко е напълно изоставен, а лавинообразното увеличаване на изхвърляните боклуци образува множество сметища.

Птиците са безмълвни свидетели на случващото се. И макар да не се оплакват, те по неволя трябва да понесат рисковете и опасностите, които подобно замърсяване предизвиква. Боклуците могат да стимулират популациите на различни видове, като например змии и гущери, предупреждава орнитологът Минко Маджаров. „Развитието в по-голяма степен на даден вид или група от видове влияе негативно на целия баланс в еко системата.“, каза Маджаров.  Наред с това новосформираните бунища крият риск от отравяне на почвата и водата. 

Във Варненското езеро могат да бъдат видени над 200 вида птици. То има всички предпоставки да привлича туристи, любители на природата от България и чужбина. Кой обаче иска да наблюдава птици от бунище? 

Защо според Вас защитените местности около Варна са в този вид?

Снимки: Пламен Гутинов

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.