За птиците и боклуците

Варненското езеро е част от защитената зона „Варненско-Белославско езеро“. Дали обаче някой го защитава? Въпросът, за жалост, е риторичен. Екип на Граждани на квартала провери какво се случва в местността около село Казашко. 

Вместо на природен резерват бреговете в близост до селото приличат на бунище.

Някои ще кажат, че щом центърът на града е в лошо състояние, какво остава за природата извън Варна. Нивото на човешкото и обществено развитие може да се измери по отношението на хората към природата. Изхвърлянето на всевъзможни отпадъци очевидно не е добър знак за варненци. Какво прави общината и прави ли въобще нещо? Снимките недвусмислено показват как районът около село Казашко е напълно изоставен, а лавинообразното увеличаване на изхвърляните боклуци образува множество сметища.

Птиците са безмълвни свидетели на случващото се. И макар да не се оплакват, те по неволя трябва да понесат рисковете и опасностите, които подобно замърсяване предизвиква. Боклуците могат да стимулират популациите на различни видове, като например змии и гущери, предупреждава орнитологът Минко Маджаров. „Развитието в по-голяма степен на даден вид или група от видове влияе негативно на целия баланс в еко системата.“, каза Маджаров.  Наред с това новосформираните бунища крият риск от отравяне на почвата и водата. 

Във Варненското езеро могат да бъдат видени над 200 вида птици. То има всички предпоставки да привлича туристи, любители на природата от България и чужбина. Кой обаче иска да наблюдава птици от бунище? 

Защо според Вас защитените местности около Варна са в този вид?

Снимки: Пламен Гутинов

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

Запитване към всички партии

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.