Протест срещу решението Алея първа да е отворена за автомобили

Граждани се събраха на протест

Около 200 души се събраха на протест срещу решението Алея първа да е отворена за автомобили. Присъстващите бяха единодушни, че колите нямат място там. „Не искам да се храня на паркинг“, „Опасно е за децата“, „Автомобилите замърсяват въздуха“, „Не желая да гледам коли, докато съм в ресторант“ са само част от коментарите на гражданите, които се включиха в протеста.

Повечето хора дори смятат, че цялата Морска градина трябва да е забранена за моторни превозни средства.

Сред протестиращите имаше архитекти, учители, оперен певец, студенти, пенсионери. Хората бяха различни по образование и възраст, но обединени от общата кауза да няма автомобили на крайбрежната алея.

Казусът със статута на Алея Първа

Спорното решение колите да се върнат на установената като пешеходна зона е на бившия вече областен управител Марио Смърков. В последните си часове на поста той отмени заповедта на предшественика си Благомир Коцев, с която беше спряно движението на моторни превозни средства по алеята. Смърков се позовава на становище на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, според което крайбрежната зона не е алея, а улица. Заради това бившият областен управител подчерта, че няма правомощия да регулира движението по нея и прехвърли топката към общината. Смърков подаде оставка в деня на протеста – 12 юни. Причините, които изтъкна, са изявления във връзка с неговото решение за алеята. Малко по-късно вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков възложи да се изследва казуса със статута на Крайбрежна алея „Капитан Георги Георгиев“ в гр. Варна. Според него целта е да се защити общественият интерес и да се гарантира животът и безопасността на пешеходците по т.нар. Алея първа.

Какво ще се случи с Крайбрежната алея?

Началникът на РДНСК – Варна, инж. Кирил Москов издаде заповед за детайлна проверка, която се провежда от вчера до 23 юни т.г. съвместно с МВР. Създадена е работна група, която ще провери на място и по документи строеж „Крайбрежна алея (дамба) „Капитан Георги Георгиев“. В тази връзка за периода на проверката се ограничава достъпът на моторни превозни средства в зоната с изключение на автомобилите със специален режим и автомобилите, обслужващи обществените обекти по крайбрежната алея.

Какво трябва да се случи според Вас с крайбрежната алея?

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.