Протест срещу решението Алея първа да е отворена за автомобили

Граждани се събраха на протест

Около 200 души се събраха на протест срещу решението Алея първа да е отворена за автомобили. Присъстващите бяха единодушни, че колите нямат място там. „Не искам да се храня на паркинг“, „Опасно е за децата“, „Автомобилите замърсяват въздуха“, „Не желая да гледам коли, докато съм в ресторант“ са само част от коментарите на гражданите, които се включиха в протеста.

Повечето хора дори смятат, че цялата Морска градина трябва да е забранена за моторни превозни средства.

Сред протестиращите имаше архитекти, учители, оперен певец, студенти, пенсионери. Хората бяха различни по образование и възраст, но обединени от общата кауза да няма автомобили на крайбрежната алея.

Казусът със статута на Алея Първа

Спорното решение колите да се върнат на установената като пешеходна зона е на бившия вече областен управител Марио Смърков. В последните си часове на поста той отмени заповедта на предшественика си Благомир Коцев, с която беше спряно движението на моторни превозни средства по алеята. Смърков се позовава на становище на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, според което крайбрежната зона не е алея, а улица. Заради това бившият областен управител подчерта, че няма правомощия да регулира движението по нея и прехвърли топката към общината. Смърков подаде оставка в деня на протеста – 12 юни. Причините, които изтъкна, са изявления във връзка с неговото решение за алеята. Малко по-късно вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков възложи да се изследва казуса със статута на Крайбрежна алея „Капитан Георги Георгиев“ в гр. Варна. Според него целта е да се защити общественият интерес и да се гарантира животът и безопасността на пешеходците по т.нар. Алея първа.

Какво ще се случи с Крайбрежната алея?

Началникът на РДНСК – Варна, инж. Кирил Москов издаде заповед за детайлна проверка, която се провежда от вчера до 23 юни т.г. съвместно с МВР. Създадена е работна група, която ще провери на място и по документи строеж „Крайбрежна алея (дамба) „Капитан Георги Георгиев“. В тази връзка за периода на проверката се ограничава достъпът на моторни превозни средства в зоната с изключение на автомобилите със специален режим и автомобилите, обслужващи обществените обекти по крайбрежната алея.

Какво трябва да се случи според Вас с крайбрежната алея?

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.