Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Какво се случва с къщата на Антон Новак?

 
Години наред къщата на Антон Новак – създателя на Морската градина, тъне в разруха. Варна вече веднъж е предавала именития градинар и може би най-накрая е дошло време да му се реваншира, макар и посмъртно.
 
В момента домът на Новак прилича на наркоманско свърталище, но се очаква скоро да започнат ремонтни дейности. Идеята е мястото да се превърне в посетителски център с експозиция, представяща живота и делото на Антон Новак, и възможности за провеждане на различни събития като изложби, семинари и обучения.
 

Талантът на Антон Новак

Антон Новак е роден в с. Винорж, днес квартал на Прага. Той пристига в България по покана на своя сънародник археолога Карел Шкорпил. През 1895 г. Новак е назначен да проектира и облагороди Морската градина. По онова време по-голямата част от нея по-скоро е приличала на лозе, но с усилен труд и много отдаденост видът ѝ започва бързо да се променя и европеизира. Дори княз Фердинанд забелязва таланта на младия градинар и му предлага да се грижи за зелените площи на Евксиноград. Това обаче би отделило Новак от неговата основна задача, затова той и тогавашният кмет на Варна молят княза да го остави да работи по Морската градина.

Концепцията за Морската градина

Дори съпругата на чешкия градинар е въвлечена в делото. Той я праща, за да закупи луковици от Европа. Концепцията му е да вплете в парка растителност от най-различни краища на света, включително и на България. Цветя и дървета от Средиземноморието, Цариград, Далечния изток и Странджа пристигат, за да превърнат Морската градина в едно неповторимо и красиво място.

И така, първоначално за 3 години, а впоследствие за цял живот Антон Новак остава във Варна. През 1899 г. в знак на благодарност Община Варна му построява малка къща в близост до входа на Морската градина. Новак заживява там със своето семейство и продължава да работи за озеленяването на града дори през военните години.

Заключение

Макар да е посветил 40 години от живота си на града през 1937 г., когато е на 77 години, Антон Новак е уволнен. Той бива изгонен от собствения си дом и завършва живота си в бедност. По този начин тогавашните управници са показали своята „признателност“ към един значим и достоен човек. Близо 100 години по-късно дойде време къщата на Новак да стане място, в което делото му ще се помни и показва.

Според вас колко от днешните жители на Варна знаят кой е създателят на Морската градина?

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.