Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Какво се случва с къщата на Антон Новак?

 
Години наред къщата на Антон Новак – създателя на Морската градина, тъне в разруха. Варна вече веднъж е предавала именития градинар и може би най-накрая е дошло време да му се реваншира, макар и посмъртно.
 
В момента домът на Новак прилича на наркоманско свърталище, но се очаква скоро да започнат ремонтни дейности. Идеята е мястото да се превърне в посетителски център с експозиция, представяща живота и делото на Антон Новак, и възможности за провеждане на различни събития като изложби, семинари и обучения.
 

Талантът на Антон Новак

Антон Новак е роден в с. Винорж, днес квартал на Прага. Той пристига в България по покана на своя сънародник археолога Карел Шкорпил. През 1895 г. Новак е назначен да проектира и облагороди Морската градина. По онова време по-голямата част от нея по-скоро е приличала на лозе, но с усилен труд и много отдаденост видът ѝ започва бързо да се променя и европеизира. Дори княз Фердинанд забелязва таланта на младия градинар и му предлага да се грижи за зелените площи на Евксиноград. Това обаче би отделило Новак от неговата основна задача, затова той и тогавашният кмет на Варна молят княза да го остави да работи по Морската градина.

Концепцията за Морската градина

Дори съпругата на чешкия градинар е въвлечена в делото. Той я праща, за да закупи луковици от Европа. Концепцията му е да вплете в парка растителност от най-различни краища на света, включително и на България. Цветя и дървета от Средиземноморието, Цариград, Далечния изток и Странджа пристигат, за да превърнат Морската градина в едно неповторимо и красиво място.

И така, първоначално за 3 години, а впоследствие за цял живот Антон Новак остава във Варна. През 1899 г. в знак на благодарност Община Варна му построява малка къща в близост до входа на Морската градина. Новак заживява там със своето семейство и продължава да работи за озеленяването на града дори през военните години.

Заключение

Макар да е посветил 40 години от живота си на града през 1937 г., когато е на 77 години, Антон Новак е уволнен. Той бива изгонен от собствения си дом и завършва живота си в бедност. По този начин тогавашните управници са показали своята „признателност“ към един значим и достоен човек. Близо 100 години по-късно дойде време къщата на Новак да стане място, в което делото му ще се помни и показва.

Според вас колко от днешните жители на Варна знаят кой е създателят на Морската градина?

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.