Ветроходецът Павлин Надворни потегли на околосветско състезание с яхта

Павлин Надворни и яхта "Еспресо Мартини"

Снимки: Пламен Гутинов

Павлин Надворни потегли на самостоятелна околосветска обиколка с яхта. По своя маршрут той ще премине през най-опасните места на планетата като нос Хорн. „Global solo challenge” е изключително предизвикателство, в което за участие са записани само 21 яхти. Това е първата околосветска регата, в която екипажът на всяка лодка се състои само от един човек.
 
 
„Около 2000 души са летели в космоса, а само 200 са правили околосветско пътешествие сами по този маршрут“, сподели Надворни в специално интервю за „Граждани на квартала“. Относно опасностите ветроходецът беше категоричен: „Южният океан е много коварен, но истината е, че няма място, което може да бъде подценено.
 
Историята на световното ветроходство има много случаи, в които велики ветроходци са загивали по време на елементарни събития. Трябва да бъдеш нащрек от началото до края.“

Какво е "Global solo challenge"?

„Global solo challenge” е лично предизвикателство за Надворни, което ще е и кулминацията на неговата кариера като мореплавател. Той нарича регатата „околосветско състезание за едночленни екипажи“ вместо „за самотници“, както е по-популярна, защото е уверен, че няма да е самотен. Любовта и подкрепата на много хора ще бъдат с него по време на пътя.
 
За спокойните часове на безветрие варненецът е взел томовете „Български хроники“ на Стефан Цанев и “Sapiens. Кратка история на човечеството“ на Ювал Ноа Харари.
 
На въпросът „Какъв сантиментален или късметлийски предмет ще носи със себе си на яхтата“ Надворни отговори, че това е една недобоядисана стена, върху която е изписано името на плавателния съд – „Еспресо Мартини“.
 
„Лодката е живо същество“ сподели с уважение морякът, а малко след това се качи на нея и отплава за Испания пред погледите на събралото се множество. Околосветската регата ще стартира от Ла Коруня на 21 октомври.
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.