Правата на гражданите, пострадали в улични дупки

Как да потърсим обезщетение след падане в дупки?

Нашият град е осеян с дупки и това не е обществена тайна. Най-често през тях минават и се чупят автомобилите, но понякога се случва и пешеходци да пострадат в някой кратер. В такъв момент малко хора се сещат, че могат да потърсят правата си и да поискат обезщетение от общината. На обезщетение подлежат всички преки и непосредствени вреди от инцидента. Те могат да бъдат имуществени и неимуществени. Неимуществените са болки и страдания, а имуществените – всички разходи, направени във връзка с лечението, като операции, медикаменти, помощни средства.
 
Как трябва да процедирате след претърпян инцидент заради улична дупка?
 
Първо и най-важно е да се погрижите за здравословното си състояние в болница или при личния лекар в зависимост от тежестта на нараняванията. След това трябва да отидете до Съдебна медицина в Окръжна болница, където да бъдат констатирани Вашите увреждания. Там ще получите медицинско удостоверение, за което ще трябва да заплатите между 40 и 60 лв.
 
 
 

Какви стъпки трябва да предприемем?

След като оздравителният процес приключи и вече сте се възстановили от инцидента, е време за действие. Първо е добре да подадете искане в общината за обезщетение по доброволен път. В него трябва да опишете случилото се, както и да приложите всички медицински документи, свързани с нараняването. Важно е да приложите копия, а оригиналите да запазите за Вас. Не е задължително да правите тази стъпка, но по този начин давате възможност на общината да изплати обезщетението, без да се водят дела.
 
Често подобни искания остават без отговор. Една от причините за това е, че няма писмени доказателства, че инцидентът се е случил именно на това място. Това би могло да се докаже със свидетел, който обаче може да бъде изслушан само в съда в рамките на заведено дело.
 

Кога да се обърнем към адвокат?

В такъв случай, ако общината не отговаря или откровено заявява, че просто няма да Ви плати, е време да се обърнете към адвокат. В рамките на делото се назначава медицинска експертиза, изслушват се свидетели за търпените от Вас болки и страдания, както и очевидци на инцидента. В случай че такива липсват, каузата е обречена. Тогава версията Ви за инцидента не представлява доказателство в съда, а е само твърдение, тъй като сте страна по делото.
 
В зависимост от степента на увреждането телесните повреди биват леки, средни и тежки. За тях се дължи различно обезщетение, което се присъжда от съдията по делото. Субективната оценка колко точно пари ще се определят няма как да бъде избегната, но в случая с общината ситуацията е още по-сложна. Анализ на размерите на присъжданите обезщетения показва, че в случаите, когато община Варна е ответник, те са по-ниски, отколкото при аналогични инциденти, когато отговорността е на частен субект, примерно застраховател. Подобна аномалия няма никакво юридическо обяснение, но е факт.
 
Това не бива да Ви отказва да си търсите правата. Срокът, в който може да подадете иск за претърпян инцидент заради дупки, е 5 години след неговото случване.
Още полезни съвети може да прочетете в категория „На фокус„. 
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.