Пешеходци върху велоалеите и велосипедисти на тротоара

Конфликтът между пешеходци и велосипедисти във Варна е ежедневие. Кой е виновен? На много места, като например велоалеята по булевард „Васил Левски“ от страната на Цветния квартал, няма тротоар или пътека и хората са принудени да вървят по алеята. Градът е пълен с опасни точки, една от най-емблематичните е кръстовището на бул. „Сливница“ с ул. „Отец Паисий“. Там велоалеята е непосредствено пред входа на заведение и в същото време се разполага върху зоната за пресичане от пешеходците. С тези недомислици деца, възрастни, велосипедисти и тротинеткаджии се конкурират за място и сблъсъците са неизбежни.

Голямата част от велоалеите са направени по начин, който е бил удобен и евтин на проектантите и изпълнителите, но не и оптимален за гражданите на Варна. В това са категорични Теодосий Бялков – основател на „Открий колелото“, и Здравко Василев от велоклуб „Устрем“. Години наред Василев и негови колеги безвъзмездно помага ли и съветвали общината как трябва да се направят алеите. След многократни срещи и кореспонденция изведнъж диалогът бил спрян. Здравко и колегите му са били изключени от бъдещите обсъждания. „Когато дойде време за работа, ги направиха както те смятат за добре. Те приложиха най-евтините, най-лесните решения“, коментира Здравко Василев пред репортер на „Граждани на квартала“.

Евтините решения обаче излизат скъпо на гражданите, защото почти всеки ден на велоалеите стават инциденти. „Определено създават допълнителни конфликтни точки и при проектирането им не се е мислило как да се създадат колкото се може по-добри условия за това човек да се придвижва с велосипед в град Варна. Да, добре е, че ги има, но не са направени качествено“, допълни Теодоси Бялков.

Ситуацията е като в известната поговорка, която ако перифразираме за сегашната ситуация, звучи така: „Хубава работа, ама варненска…“. Какво може да се направи, за да се подобри положението? Теодоси и Здравко отново бяха единодушни. Първо и най-важно е да се премахнат конфликтите точки. Второ, трябва да се помисли за свързване на вече съществуващите алеи и не на последно място да се изградят нови, за да стане придвижването с колело още по-лесно и удобно. За хората, които ежедневно са на велосипед, проблемите са очевидни и решенията ясни, само за общината всичко е мъгла. Явно чиновниците не карат велосипеди.

Снимки: Пламен Гутинов

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.