Около 3 милиона лева пропуснати ползи за Община Варна

Казусът със заведението на Ивайло Маринов

Около 3 000 000 лева пропуснати ползи за Община Варна! Oт ниски суми за обезщетение за ползване на заведение от г-н Ивайло Маринов.

В петък – 11 август т.г. се проведе 36-ата сесия на варненския Общински съвет. Но тя, за съжаление, не даде ясен отговор на казуса със заведението на Ивайло Маринов, а по-скоро задълбочи проблема и повдигна повече въпроси.

Каква е връзката на Ивайло Маринов с г-жа Пенка Христова, която сключва договор за съвместна дейност с Община Варна на 18 май 1993 г. да стопанисва предоставения обект?

Защо през годините договорът се удължава с анекси първо до 1999 г., а след това до 2023 г. – дори се предоставя и още площ за ползване – склад от 50 кв.м. И все с обяснението, че имотът се предоставя за ползване за определения срок до вземане на решение от Общински съвет – Варна, за управление и разпореждане с него. Но местният парламент и до днес не взема такова решение… А през всичките тези години цените на отдаване на общински имоти са много по-ниски от стандартните за района:

2002 г. – зимен период 124 лв. месечен наем, летен период 495 лв.

2016 г. -1789,02 месечно обезщетение за ползване.

Въпроси без отговор

През 2014 г., 2016 г., 2018 г. зам.-председателят на Общинския съвет Христо Атанасов пита на какво правно основание се ползва този имот от г-жа Пенка Христова?!

И няма отговор!

Изненадващо, след 2010 г. собственикът на ЕТ “Олимпийски шампион Сеул 88 – Пенка Христова“ спира да подава финансовите отчети на фирмата. И никой от Общината не си прави труда да провери какво се случва? Примерно, дали имотът се преотдава, кой се стопанисва?

Заповедите на кмета

Другото странно и изненадващо е, че изведнъж – на 13.04.2023 г., кметът Иван Портних внася предложение до Общинския съвет за провеждане на конкурс за отдаване под наем на въпросния имот. С договор е възложено определянето на месечна наемна цена на оценител, който дава цена 2460 лв. без ДДС.

Датата за провеждане на конкурса е 18.08.2023 г. и обявата все още е на страницата на Общината. А на сесия 36 от 11.08.2023 г. председателят на Общинския съвет обяви, че кметът е издал заповед за прекратяване на конкурса.

Проверихме! Няма издадена такава заповед. Няма дадено правно основание за прекратяване на конкурса. И става странно – как ще бъде издадена тази заповед? И с каква дата?

Търсим отговори!

Заповеди на кмета на Община Варна
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.