Няма да чакаме по опашки за удостоверения

Удостоверенията отпадат, регистрите се дигитализират

Отпадат удостоверенията за наследници, семейно положение, настоящ и постоянен адрес, за раждане, за вписване в регистъра на населението и др. Промените са част от новия проект за Закон за електронното управление. 

Новите правила задължават администрацията да прави служебни справки относно необходимите обстоятелства вместо хората да се редят по опашки в различни институции, за да изкарват удостоверения и бележки. 

Всички документи, съдържащи се в регистър, няма да се изискват от гражданите. Администрациите се задължават да дигитализират регистрите до март 2024 г. Това ще се извършва по график, който Министерският съвет ще приеме в края на октомври.

Електронни услуги без електронен подпис

Друга важна промяна в закона е възможността гражданите да заявяват електронни услуги, без да подписват заявленията с квалифициран електронен подпис, какъвто е начинът към настоящия момент. При подаване на заявление по електронен път таксата ще е поне 10% по-ниска отколкото услуга на гише, предвижда още новият законопроект.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.