Няма да чакаме по опашки за удостоверения

Удостоверенията отпадат, регистрите се дигитализират

Отпадат удостоверенията за наследници, семейно положение, настоящ и постоянен адрес, за раждане, за вписване в регистъра на населението и др. Промените са част от новия проект за Закон за електронното управление. 

Новите правила задължават администрацията да прави служебни справки относно необходимите обстоятелства вместо хората да се редят по опашки в различни институции, за да изкарват удостоверения и бележки. 

Всички документи, съдържащи се в регистър, няма да се изискват от гражданите. Администрациите се задължават да дигитализират регистрите до март 2024 г. Това ще се извършва по график, който Министерският съвет ще приеме в края на октомври.

Електронни услуги без електронен подпис

Друга важна промяна в закона е възможността гражданите да заявяват електронни услуги, без да подписват заявленията с квалифициран електронен подпис, какъвто е начинът към настоящия момент. При подаване на заявление по електронен път таксата ще е поне 10% по-ниска отколкото услуга на гише, предвижда още новият законопроект.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.