Митко Кършовски за живота на дигиталния номад

Кой е Митко Кършовски?

Питали ли сте се някога какво означава да бъдеш дигитален номад? Едва ли има човек, който би предпочел да седи в скучния офис от 09:00 до 17:00 ч., вместо да вземе лаптопа си под ръка и да забегне в някое красиво и спокойно кътче на света, където не само ще се наслаждава на почивката си, но и ще изкарва пари онлайн.

Днес ви срещаме с Митко Кършовски, който е родом от Варна и е дигитален номад. Когато е бил на 10 години, той и родителите му са се преместили в САЩ, където е израснал, завършил е училище и е започнал да учи в университет. През 2014 г. Митко прекъсва университета, при което започва да работи със стартъп компании в Щатите. Тогава той се сблъсква с идеята за дистанционна работа и понятието дигитален номад, като се влюбва в тази идея.

Ще разберете от първо лице как успешно да балансирате работата и мечтания живот, в който еднообразното ежедневие е мираж.

Какво е да си дигитален номад?

 • Какво означава да си дигитален номад?
 • Дигитален номад е човек, който работи онлайн и работата му по никакъв начин не е свързана с определено местоположение. В английския език съществува един израз – location independent (независим от местоположението). Дигиталният номад пътува постоянно. Може да бъде на някое място за една, две, три седмици или за няколко месеца. Едно е сигурно – пътуването е постоянно, но в повечето ситуации се случва по-бавно.

 

 • Как реши да станеш дигитален номад?
 • Винаги казвам, че в Щатите ме познават като българина, а в България – като американеца. Никъде не си бях вкъщи, затова може би почувствах дигиталното номадство като нещо, за което бях роден. През 2016 г. заедно с приятелката ми, която вече ми е съпруга, предприехме нашето първо по-дълго пътуване в Европа в рамките на 3 седмици. Тогава решихме, че двамата искаме да пътуваме повече и да печелим пари, работейки онлайн. През януари, 2017 г. официално станахме дигитални номади.

С какво точно се занимаваш в момента?

 • Това вероятно е въпросът, на който най-трудно намирам отговор. Занимавам се с много неща и практикувам нещо, което наричам portfolio career. Занимавам се с freelancing (работа на свободна практика), имам подкаст, също така имам и бюлетин, който изпращам на около 20 хил. души всяка седмица. В него обхващам теми за дистанционната работа, как да си създадеш дигитален бизнес, как да живееш като дигитален номад, как света се променя и как да се подготвиш да функционираш в този нов свят.

 

 • Къде се намираш в момента? Имаш ли планове за следващи пътувания?
 • В момента съм в Пуерто Ваярта, Мексико. В края на следващата седмица с жена ми ще се върнем в Щатите за малко по-дълъг период, защото не сме го правили от доста време. Смятаме през следващите 1-2 години да бъдем там, за да си починем малко и след това отново да започнем да пътуваме.

Варна и дигиталните номади

 • Смяташ ли, че България е притегателно място за дигитални номади? А по-конкретно Варна?
 • Сигурен съм, че България е притегателно място за дигитални номади, защото там вече има такива. България е много известна страна за дигиталните номади и от много години привлича този тип хора. Има няколко места, където дигиталните номади ходят най-често. Най-популярно е Банско, защото там създадоха т. нар. coworking space. Това са офиси, които всеки може да наеме за месец и където може да се среща с други хора, да си създаде общност и да завърже приятелства. Там създадоха и фестивал за дигиталните номади, около който се събраха много хора в Банско и София. Варна също привлича доста хора, специално през лятото, но през последните години забелязвам, че други градове доста дръпнаха напред. Във Варна няма човек, който да мисли за тези неща и да привлича дигитални номади, което е тъжно, защото преди градът го правеше без дори да се полагат усилия. Дигиталните номади могат да бъдат и туристи, но те по някакъв начин са по-добри за града, защото не идват за кратък период, а за 2-3 месеца. Много дигитални номади обичат да бъдат доброволци в училища и да учат децата на това, което те знаят. Все пак това са хора с много умения. Това означава, че ако един такъв човек дойде в България и направи същото, както и да работи с местни бизнеси, той ще използва средствата си, за да ги вкара в икономиката на страната.

Трудностите по пътя

 • Какви трудности си срещал? Имало ли е нещо, което да те накара да се замислиш и да се откажеш от този начин на живот?
 • Почти всяка година има такъв момент, в който се замисляш дали искаш да се откажеш от този вид живот, защото ти липсва рутина. Много дигитални номади срещат трудности около приятелства си, защото в крайна сметка, ако се сприятелиш с други хора като теб, те накрая си тръгват, както и ти си тръгваш. Липсата на общност е голяма трудност.

 

 • Успяваш ли ефективно да балансираш работата и личния си живот?
 • Да балансираш дните си е много трудно. Няма как да си разделиш ежедневието на 50% работа и 50% лично време. И това според мен важи не само за дигиталните номади, но и за всички нас, които живеем в този модерен свят. Аз предпочитам да имам различни периоди, като в някои съм много фокусиран върху работата си, а след това мога да имам период, в който работата е по-лека, почивам си повече и отделям време за себе си и за приятелите си. Така за мен е много по-лесно, отколкото всеки един ден да бъде балансиран.
Съвет към всички, избрали дигиталното номадство
 • Какъв съвет би дал на хората, които искат да станат дигитални номади? Как може да изкарват пари онлайн и да живеят мечтания живот?
 • Хубавото нещо е, че никога не е било лесно да правиш пари онлайн и да следваш този начин на живот. След пандемията много бизнеси възприеха дистанционната работа като новото нормално. Това, което аз бих дал като съвет е следното – английският език отваря много врати, тъй като чрез него можеш да работиш с бизнеси от цял свят. Ако стартирах сега, първо бих започнал работа като фрийлансър, бих открил някакво умение, което да мога да продавам онлайн. В началото е хубаво да се използва платформа, където да се свързваш с бизнеси като фрийлансър, да тестваш уменията си и да се развиваш. Това е първата стъпка и оттам нататък има много други опции, от които можеш да избереш и да продължиш да се усъвършенстваш.

 

“Варна има невероятен потенциал да бъде дестинация за дигитални номади, но за съжаление в момента няма такъв лидер в града, който да направи нещо по въпроса. Възможно е някой, който чете това, да се вдъхнови и да вземе нещата в свои ръце”, допълни Митко Кършовски.

Какво е вашето мнение за дигиталните номади? Бихте ли избрали този начин на живот?

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.