Митко Кършовски за живота на дигиталния номад

Кой е Митко Кършовски?

Питали ли сте се някога какво означава да бъдеш дигитален номад? Едва ли има човек, който би предпочел да седи в скучния офис от 09:00 до 17:00 ч., вместо да вземе лаптопа си под ръка и да забегне в някое красиво и спокойно кътче на света, където не само ще се наслаждава на почивката си, но и ще изкарва пари онлайн.

Днес ви срещаме с Митко Кършовски, който е родом от Варна и е дигитален номад. Когато е бил на 10 години, той и родителите му са се преместили в САЩ, където е израснал, завършил е училище и е започнал да учи в университет. През 2014 г. Митко прекъсва университета, при което започва да работи със стартъп компании в Щатите. Тогава той се сблъсква с идеята за дистанционна работа и понятието дигитален номад, като се влюбва в тази идея.

Ще разберете от първо лице как успешно да балансирате работата и мечтания живот, в който еднообразното ежедневие е мираж.

Какво е да си дигитален номад?

 • Какво означава да си дигитален номад?
 • Дигитален номад е човек, който работи онлайн и работата му по никакъв начин не е свързана с определено местоположение. В английския език съществува един израз – location independent (независим от местоположението). Дигиталният номад пътува постоянно. Може да бъде на някое място за една, две, три седмици или за няколко месеца. Едно е сигурно – пътуването е постоянно, но в повечето ситуации се случва по-бавно.

 

 • Как реши да станеш дигитален номад?
 • Винаги казвам, че в Щатите ме познават като българина, а в България – като американеца. Никъде не си бях вкъщи, затова може би почувствах дигиталното номадство като нещо, за което бях роден. През 2016 г. заедно с приятелката ми, която вече ми е съпруга, предприехме нашето първо по-дълго пътуване в Европа в рамките на 3 седмици. Тогава решихме, че двамата искаме да пътуваме повече и да печелим пари, работейки онлайн. През януари, 2017 г. официално станахме дигитални номади.

С какво точно се занимаваш в момента?

 • Това вероятно е въпросът, на който най-трудно намирам отговор. Занимавам се с много неща и практикувам нещо, което наричам portfolio career. Занимавам се с freelancing (работа на свободна практика), имам подкаст, също така имам и бюлетин, който изпращам на около 20 хил. души всяка седмица. В него обхващам теми за дистанционната работа, как да си създадеш дигитален бизнес, как да живееш като дигитален номад, как света се променя и как да се подготвиш да функционираш в този нов свят.

 

 • Къде се намираш в момента? Имаш ли планове за следващи пътувания?
 • В момента съм в Пуерто Ваярта, Мексико. В края на следващата седмица с жена ми ще се върнем в Щатите за малко по-дълъг период, защото не сме го правили от доста време. Смятаме през следващите 1-2 години да бъдем там, за да си починем малко и след това отново да започнем да пътуваме.

Варна и дигиталните номади

 • Смяташ ли, че България е притегателно място за дигитални номади? А по-конкретно Варна?
 • Сигурен съм, че България е притегателно място за дигитални номади, защото там вече има такива. България е много известна страна за дигиталните номади и от много години привлича този тип хора. Има няколко места, където дигиталните номади ходят най-често. Най-популярно е Банско, защото там създадоха т. нар. coworking space. Това са офиси, които всеки може да наеме за месец и където може да се среща с други хора, да си създаде общност и да завърже приятелства. Там създадоха и фестивал за дигиталните номади, около който се събраха много хора в Банско и София. Варна също привлича доста хора, специално през лятото, но през последните години забелязвам, че други градове доста дръпнаха напред. Във Варна няма човек, който да мисли за тези неща и да привлича дигитални номади, което е тъжно, защото преди градът го правеше без дори да се полагат усилия. Дигиталните номади могат да бъдат и туристи, но те по някакъв начин са по-добри за града, защото не идват за кратък период, а за 2-3 месеца. Много дигитални номади обичат да бъдат доброволци в училища и да учат децата на това, което те знаят. Все пак това са хора с много умения. Това означава, че ако един такъв човек дойде в България и направи същото, както и да работи с местни бизнеси, той ще използва средствата си, за да ги вкара в икономиката на страната.

Трудностите по пътя

 • Какви трудности си срещал? Имало ли е нещо, което да те накара да се замислиш и да се откажеш от този начин на живот?
 • Почти всяка година има такъв момент, в който се замисляш дали искаш да се откажеш от този вид живот, защото ти липсва рутина. Много дигитални номади срещат трудности около приятелства си, защото в крайна сметка, ако се сприятелиш с други хора като теб, те накрая си тръгват, както и ти си тръгваш. Липсата на общност е голяма трудност.

 

 • Успяваш ли ефективно да балансираш работата и личния си живот?
 • Да балансираш дните си е много трудно. Няма как да си разделиш ежедневието на 50% работа и 50% лично време. И това според мен важи не само за дигиталните номади, но и за всички нас, които живеем в този модерен свят. Аз предпочитам да имам различни периоди, като в някои съм много фокусиран върху работата си, а след това мога да имам период, в който работата е по-лека, почивам си повече и отделям време за себе си и за приятелите си. Така за мен е много по-лесно, отколкото всеки един ден да бъде балансиран.
Съвет към всички, избрали дигиталното номадство
 • Какъв съвет би дал на хората, които искат да станат дигитални номади? Как може да изкарват пари онлайн и да живеят мечтания живот?
 • Хубавото нещо е, че никога не е било лесно да правиш пари онлайн и да следваш този начин на живот. След пандемията много бизнеси възприеха дистанционната работа като новото нормално. Това, което аз бих дал като съвет е следното – английският език отваря много врати, тъй като чрез него можеш да работиш с бизнеси от цял свят. Ако стартирах сега, първо бих започнал работа като фрийлансър, бих открил някакво умение, което да мога да продавам онлайн. В началото е хубаво да се използва платформа, където да се свързваш с бизнеси като фрийлансър, да тестваш уменията си и да се развиваш. Това е първата стъпка и оттам нататък има много други опции, от които можеш да избереш и да продължиш да се усъвършенстваш.

 

“Варна има невероятен потенциал да бъде дестинация за дигитални номади, но за съжаление в момента няма такъв лидер в града, който да направи нещо по въпроса. Възможно е някой, който чете това, да се вдъхнови и да вземе нещата в свои ръце”, допълни Митко Кършовски.

Какво е вашето мнение за дигиталните номади? Бихте ли избрали този начин на живот?

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.