Зелени петъци учат младежи на екологичен начин на живот

Първият Зелен петък за младежи

През изминалия петък във Варна се проведе първият от 12-те “Зелени петъци за младежи”, който е инициатива на Сдружение “Обществен център за околна среда и устойчиво развитие”. Зелените петъци ще продължат до средата на октомври, като всеки петък ще се провежда лекция на различна тема. Участието е безплатно и всеки желаещ може да се запише.

Зелените петъци са проект, който цели да ангажира младите хора на възраст между 15 и 30 години през летните месеци. Организират се различни събития, дискусии и практики, свързани с екологосъобразния начин на живот. Всяка лекция се води от различни гост-лектори, които имат опит в определени сфери. Така младежите могат да се запознаят с  различни теми, които ги вълнуват.

Теми на лекциите

В първата лекция беше заложена темата за набирането на средства за проекти. Предстои да се разглеждат и други теми, свързани със здравословното хранене и рециклирането. Общественият център провежда и различни работилници, към които се наблюдава голям интерес – правене на сапуни в домашни условия, как да се отглеждат растения или билки в градски условия. Идеята е да се насърчат и ангажират младите хора, да разберат, че екологията може да се прилага в ежедневието, да имат едно по-интересно лято, да се образоват по различни теми и да се срещнат с различни лектори, които да споделят своя опит и да им дадат съвети.

Илиян Илиев – еколог от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, беше първият гост-лектор, който разказа за различните начини за набиране на средства за проекти.

Защо е важно да знаем как да набираме средства за проекти?

“Темата е важна, защото когато имаш идея и проект, трябва да знаеш как точно да ги представиш, да спечелиш хората и да ти бъдат отпуснати необходимите средства, за да можеш да осъществиш проекта си. Това не е никак лесна задача. Миналата година направихме подобно събитие, на което събрахме около 10-15 човека. Към работилницата за сапуни се наблюдава най-голям интерес. Дори не успяхме да съберем всички записани и обещахме да направим второ такова събитие. Обикновено към работилниците винаги има по-голям интерес отколкото към лекциите”, сподели пред репортер на “Граждани на квартала” координаторът на “Зелени петъци за младежи” Десислава Георгиева.

Какви са основните точки при набирането на средства?

Ето и какво разказа лекторът Илиян Илиев по време на лекцията:

Основното нещо при набирането на средства е първо организациите като нас, гражданите, да се издържат, и второ – дали искаме да останем независими. Тоест, ако вземем пари от големите корпорации, ние трябва да се съобразяваме с техните политики. Не можем да извършваме действия срещу тях. Това са двете основни неща. Ако искаме да сме по-независими, ние трябва да се фокусираме върху това да обслужваме интересите на гражданите и да се опитваме директно да получаваме финансиране от тях, но това е по-трудния начин. Втория начин е проектното финансиране. При частното донорство нещата са много по-лесни, бюрокрацията е много по-малко, дава се план, отпускат се средства и се изпълнява проекта. Докато в другия случай с проектите към Държавната администрация има бюрокрация, процедури, търгове и т.н. Нещата стават много по-бавно и има много повече пречки за финансирането.

Ако искаме да бъдем малко по-независими, можем да се фокусираме върху различните форми за дарения. Най-разпространената форма е да се даряват пари директно. Статистиката сочи, че 70% от американците даряват директно пари в брой за различни каузи. Даренията са инвестиции на гражданите за развитие на обществото. Това, в което българите инвестират най-често, са операции в чужбина, закупуване на скъпи лекарства и по-рядко, когато се е случило някакво по-голямо бедствие. Тези примери показват, че когато събираме средства, сме малко по-импулсивни и се насочваме към тези случаи, които са по-близо до сърцата ни. Тук стои въпросът, когато човек реши да направи дарение, дали не е по-добре да планира нещата и да реши на каква кауза иска да помогне”. 

Еколагер Езерец

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие има и друга интересна инициатива. През следващите два петъка ще се проведе еколагер в с. Езерец, област Шабла, на който безплатно могат да се запишат хора от 15 до 30-годишна възраст. Той ще се проведе на две смени, като първата е от 24 до 27 август, а втората от 31 август до 3 септември.

Още подобни статии можете да прочетете в рубриката „Добрият пример„.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.