Зелени петъци учат младежи на екологичен начин на живот

Първият Зелен петък за младежи

През изминалия петък във Варна се проведе първият от 12-те “Зелени петъци за младежи”, който е инициатива на Сдружение “Обществен център за околна среда и устойчиво развитие”. Зелените петъци ще продължат до средата на октомври, като всеки петък ще се провежда лекция на различна тема. Участието е безплатно и всеки желаещ може да се запише.

Зелените петъци са проект, който цели да ангажира младите хора на възраст между 15 и 30 години през летните месеци. Организират се различни събития, дискусии и практики, свързани с екологосъобразния начин на живот. Всяка лекция се води от различни гост-лектори, които имат опит в определени сфери. Така младежите могат да се запознаят с  различни теми, които ги вълнуват.

Теми на лекциите

В първата лекция беше заложена темата за набирането на средства за проекти. Предстои да се разглеждат и други теми, свързани със здравословното хранене и рециклирането. Общественият център провежда и различни работилници, към които се наблюдава голям интерес – правене на сапуни в домашни условия, как да се отглеждат растения или билки в градски условия. Идеята е да се насърчат и ангажират младите хора, да разберат, че екологията може да се прилага в ежедневието, да имат едно по-интересно лято, да се образоват по различни теми и да се срещнат с различни лектори, които да споделят своя опит и да им дадат съвети.

Илиян Илиев – еколог от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, беше първият гост-лектор, който разказа за различните начини за набиране на средства за проекти.

Защо е важно да знаем как да набираме средства за проекти?

“Темата е важна, защото когато имаш идея и проект, трябва да знаеш как точно да ги представиш, да спечелиш хората и да ти бъдат отпуснати необходимите средства, за да можеш да осъществиш проекта си. Това не е никак лесна задача. Миналата година направихме подобно събитие, на което събрахме около 10-15 човека. Към работилницата за сапуни се наблюдава най-голям интерес. Дори не успяхме да съберем всички записани и обещахме да направим второ такова събитие. Обикновено към работилниците винаги има по-голям интерес отколкото към лекциите”, сподели пред репортер на “Граждани на квартала” координаторът на “Зелени петъци за младежи” Десислава Георгиева.

Какви са основните точки при набирането на средства?

Ето и какво разказа лекторът Илиян Илиев по време на лекцията:

Основното нещо при набирането на средства е първо организациите като нас, гражданите, да се издържат, и второ – дали искаме да останем независими. Тоест, ако вземем пари от големите корпорации, ние трябва да се съобразяваме с техните политики. Не можем да извършваме действия срещу тях. Това са двете основни неща. Ако искаме да сме по-независими, ние трябва да се фокусираме върху това да обслужваме интересите на гражданите и да се опитваме директно да получаваме финансиране от тях, но това е по-трудния начин. Втория начин е проектното финансиране. При частното донорство нещата са много по-лесни, бюрокрацията е много по-малко, дава се план, отпускат се средства и се изпълнява проекта. Докато в другия случай с проектите към Държавната администрация има бюрокрация, процедури, търгове и т.н. Нещата стават много по-бавно и има много повече пречки за финансирането.

Ако искаме да бъдем малко по-независими, можем да се фокусираме върху различните форми за дарения. Най-разпространената форма е да се даряват пари директно. Статистиката сочи, че 70% от американците даряват директно пари в брой за различни каузи. Даренията са инвестиции на гражданите за развитие на обществото. Това, в което българите инвестират най-често, са операции в чужбина, закупуване на скъпи лекарства и по-рядко, когато се е случило някакво по-голямо бедствие. Тези примери показват, че когато събираме средства, сме малко по-импулсивни и се насочваме към тези случаи, които са по-близо до сърцата ни. Тук стои въпросът, когато човек реши да направи дарение, дали не е по-добре да планира нещата и да реши на каква кауза иска да помогне”. 

Еколагер Езерец

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие има и друга интересна инициатива. През следващите два петъка ще се проведе еколагер в с. Езерец, област Шабла, на който безплатно могат да се запишат хора от 15 до 30-годишна възраст. Той ще се проведе на две смени, като първата е от 24 до 27 август, а втората от 31 август до 3 септември.

Още подобни статии можете да прочетете в рубриката „Добрият пример„.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.