На какво се дължи замърсяването на морската вода по крайбрежието на Варна?

Причината за замърсяване

Снимка: Пламен Гутинов

Замърсяване на морската вода по крайбрежието – на какво се дължи? Обществена тайна е, че замърсяването на морската вода по крайбрежието на Варна до голяма степен е резултат от незаконна човешка дейност. Всяка година определени заведения неправомерно заустват отпадни води директно в морето.
 
Както обикновено закони има, но те не се спазват. Така някои плажове стават емблематични с високото ниво на бактерии, придружени с лоши миризми и видима мръсотия.

Има ли контрол и решение на проблема?

Варненските институции се хвалят колко добър синхрон имат при проверка и решаване на проблемите. “Контролът по чистотата на морските води и крайбрежната зона, както и на незаконните зауствания е постоянен“, съобщават от РИОСИВ – Варна. Защо тогава при проливни дъждове, ремонти и други непредвидени ситуации каналите преливат, морето се напълва с гризачи и мръсотия и се оказва, че това е следствие на нови незаконни зауствания?
 
Трябва да отбележим, че според данни на общината поне един от проблемите е решен. Незаконното заустване на канализацията от заведенията в района на пристанището в дъждовния колектор вече е в битовата канализация. Това обаче явно не е достатъчно.
 
Гражданите на Варна очакваме чисти плажове с мирис на море, а не на тоалетна. Дали е възможно и кога ще се случи?
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.