Валентин Иванов, „Български родолюбци“: Ген. Колев заслужава и главен булевард, и паметник на негово име

Откриват паметник на ген. Иван Колев във Варна

На 25 септември във Варна ще бъде открит паметник на ген. Иван Колев. Военният ритуал ще се проведе в 11 ч. на кръстовището на булевардите „Генерал Иван Колев“ и „Цар Освободител“. Инициативата е на сдружение „Български родолюбци“, подкрепена от 10 неправителствени организации в града.

Покана за откриване на паметник на генерал-лейтенант Иван Колев във Варна

Кои са "Български родолюбци"?

– Г-н Иванов, кои са „Български родолюбци“?

– Организацията „Български родолюбци“ съществува от близо година. Основните ѝ цели са утвърждаване на родолюбието във всичките му форми – патриотично възпитание, любов към рода, семейството, страната, познаване на родовата история, историята на града и българската история. Това не изчерпва хоризонта на българското родолюбие. Разглеждаме го като реални действия за добруването на всеки един от нас. Едно такова действие е подпомагане на туристическия бранш чрез популяризиране на България в страни, в които навремето е имала авторитет, като държавите от Кавказкия регион – Армения, Грузия, Азербайджан. Друга форма на родолюбие е поправяне на неистините в учебниците по история, разбира се, не с цел създаване на фалшиво самочувствие. Откриването на паметника на ген. Иван Колев е в контекста на това патриотично възпитание.

Идеята за създаването на паметника на ген. Колев

– Как се роди идеята за създаването на паметника?

– Идеята възникна през февруари по време на обсъждане с представители на други неправителствени организации честването на 160-годишнината от рождението на ген. Иван Колев. Първоначално обсъждахме поставянето на паметна плоча, но личността на ген. Колев заслужава много повече. Дори паметникът, който ще открием на 25 септември, е скромен по отношение на това, което той заслужава.

– Лесно ли събрахте средства за реализация на инициативата?

– В момента, в който взехме решението, имахме вече събрани някакви средства в организацията, но основното финансиране дойде от Община Варна. Общинският съвет в сравнително бърз порядък одобри част от средствата, които поискахме за проекта. Впоследствие общината направи всичко възможно да задели пари в рамките на настоящия бюджет. Въпреки че реалното отпускане на средствата ни постави на ръба на сроковете, паметник ще има. Откриваме го на 25 септември – Деня на присъединяване на Южна Добруджа към България през 1940 г.

Носител на награда "Варна" е автор на скулптурата

– Кой е автор на скулптурата и какво представлява тя?

– Автор е варненският скулптор Живко Дончев, носител на награда „Варна“ за тази година и емблематичен скулптор за нашия град. Паметникът ще бъде висок между 2,10 и 2,20 м. Самият бюст, бронзова част, е 65 см. Постаментът е от черен гранит. Надписите са със златни букви, но истинските златни букви са подвизите на ген. Колев в историята.

Ген. Иван Колев - герой от войните за национално обединение

– И да кажем все пак за непросветените кой е ген. Иван Колев?

– Ген. Иван Колев е герой от войните за национално обединение. Достойна личност, човек на честта, скромен, не се величае от поста си, но строг командир. Останал е в спомените на подчинените си като „нашият генерал“. Ген. Колев е българин, роден в Бесарабия, на 15 септември 1863 г. Завършва Болградската българска гимназия. Пропит от възрожденския дух, през 1884 г. идва в България. Записва се като доброволец през 1885 г. в Сръбско-българската война. Завършва военното училище и Генералщабна академия в Торино. По собствено желание е разпределен за кавалерист. Целия си живот посвещава на българската конница и затова на паметника е изписано „Бащата на българската конница и освободителя на Добруджа“.

Връзката на ген. Колев с Варна

– Каква е връзката му с Варна?

– Всеки, който живее в България, рано или късно стига до Варна… В Добричката епопея ген. Колев е назначен на прага на войната с Румъния за командващ Първа конна дивизия. Взема основно участие в освобождаването на Добруджа през 1916-1917 г. Заради действията си за спасяването на Добрич получава прозвището „Спасителят на Добрич“. Спасява и Варна, защото през Първата световна война градът е стратегическа цел за руското командване. Целта е, докато основните сили са съсредоточени в Тутракан в противоборство с румънските части, да бъде ударена Варна, след това Бургас и да се отвори пътят към Истанбул. Генерал Колев предотвратява тези намерения и по този начин реално спасява Варна. Осми приморски полк, който брани Добрич, също е поставен в много неизгодна ситуация. Спасява и тях. Приносът му е значителен. Той заслужава да има и главен булевард на негово име, и паметник.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.