Валентин Иванов, „Български родолюбци“: Ген. Колев заслужава и главен булевард, и паметник на негово име

Откриват паметник на ген. Иван Колев във Варна

На 25 септември във Варна ще бъде открит паметник на ген. Иван Колев. Военният ритуал ще се проведе в 11 ч. на кръстовището на булевардите „Генерал Иван Колев“ и „Цар Освободител“. Инициативата е на сдружение „Български родолюбци“, подкрепена от 10 неправителствени организации в града.

Покана за откриване на паметник на генерал-лейтенант Иван Колев във Варна

Кои са "Български родолюбци"?

– Г-н Иванов, кои са „Български родолюбци“?

– Организацията „Български родолюбци“ съществува от близо година. Основните ѝ цели са утвърждаване на родолюбието във всичките му форми – патриотично възпитание, любов към рода, семейството, страната, познаване на родовата история, историята на града и българската история. Това не изчерпва хоризонта на българското родолюбие. Разглеждаме го като реални действия за добруването на всеки един от нас. Едно такова действие е подпомагане на туристическия бранш чрез популяризиране на България в страни, в които навремето е имала авторитет, като държавите от Кавказкия регион – Армения, Грузия, Азербайджан. Друга форма на родолюбие е поправяне на неистините в учебниците по история, разбира се, не с цел създаване на фалшиво самочувствие. Откриването на паметника на ген. Иван Колев е в контекста на това патриотично възпитание.

Идеята за създаването на паметника на ген. Колев

– Как се роди идеята за създаването на паметника?

– Идеята възникна през февруари по време на обсъждане с представители на други неправителствени организации честването на 160-годишнината от рождението на ген. Иван Колев. Първоначално обсъждахме поставянето на паметна плоча, но личността на ген. Колев заслужава много повече. Дори паметникът, който ще открием на 25 септември, е скромен по отношение на това, което той заслужава.

– Лесно ли събрахте средства за реализация на инициативата?

– В момента, в който взехме решението, имахме вече събрани някакви средства в организацията, но основното финансиране дойде от Община Варна. Общинският съвет в сравнително бърз порядък одобри част от средствата, които поискахме за проекта. Впоследствие общината направи всичко възможно да задели пари в рамките на настоящия бюджет. Въпреки че реалното отпускане на средствата ни постави на ръба на сроковете, паметник ще има. Откриваме го на 25 септември – Деня на присъединяване на Южна Добруджа към България през 1940 г.

Носител на награда "Варна" е автор на скулптурата

– Кой е автор на скулптурата и какво представлява тя?

– Автор е варненският скулптор Живко Дончев, носител на награда „Варна“ за тази година и емблематичен скулптор за нашия град. Паметникът ще бъде висок между 2,10 и 2,20 м. Самият бюст, бронзова част, е 65 см. Постаментът е от черен гранит. Надписите са със златни букви, но истинските златни букви са подвизите на ген. Колев в историята.

Ген. Иван Колев - герой от войните за национално обединение

– И да кажем все пак за непросветените кой е ген. Иван Колев?

– Ген. Иван Колев е герой от войните за национално обединение. Достойна личност, човек на честта, скромен, не се величае от поста си, но строг командир. Останал е в спомените на подчинените си като „нашият генерал“. Ген. Колев е българин, роден в Бесарабия, на 15 септември 1863 г. Завършва Болградската българска гимназия. Пропит от възрожденския дух, през 1884 г. идва в България. Записва се като доброволец през 1885 г. в Сръбско-българската война. Завършва военното училище и Генералщабна академия в Торино. По собствено желание е разпределен за кавалерист. Целия си живот посвещава на българската конница и затова на паметника е изписано „Бащата на българската конница и освободителя на Добруджа“.

Връзката на ген. Колев с Варна

– Каква е връзката му с Варна?

– Всеки, който живее в България, рано или късно стига до Варна… В Добричката епопея ген. Колев е назначен на прага на войната с Румъния за командващ Първа конна дивизия. Взема основно участие в освобождаването на Добруджа през 1916-1917 г. Заради действията си за спасяването на Добрич получава прозвището „Спасителят на Добрич“. Спасява и Варна, защото през Първата световна война градът е стратегическа цел за руското командване. Целта е, докато основните сили са съсредоточени в Тутракан в противоборство с румънските части, да бъде ударена Варна, след това Бургас и да се отвори пътят към Истанбул. Генерал Колев предотвратява тези намерения и по този начин реално спасява Варна. Осми приморски полк, който брани Добрич, също е поставен в много неизгодна ситуация. Спасява и тях. Приносът му е значителен. Той заслужава да има и главен булевард на негово име, и паметник.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.