Урбанисти: Земята на Варна е превърната в стока

Публична дискусия „Градоустройството на Варна“

„Големият проблем на Варна е, че земята ѝ е превърната в стока. Градската среда е ценност, която осигурява качествена среда на живот.“ Това заяви председателят на Съюза на урбанистите в България Ангел Буров по време на публична дискусия “Градоустройството на Варна – В каква среда искаме да живеем и какво ни струва тя?”. Със събитието беше открит “Форум за Варна” – проект за гражданско участие в градското планиране на VarnaSpaces („Пространствата на Варна“). Основната цел на инициативата е да се обедини гражданска и експертна енергия заедно с политическата воля, за да се осигури устойчивост на съвместните идеи.

Участниците във форума се обединиха около идеята, че е нужно цялостно градско планиране чрез интегриран подход. То трябва да започне от анализа и концепцията и да включва гражданите, бизнеса и общината, а не от планирането, както в момента се случва. Ролята в диалога на общината е ключова, смята арх. Любо Георгиев от „Екипът на София“. На дискусията във Варна обаче липсваха представители на общинската администрация, въпреки че са били поканени от организаторите.

Кои са най-големите богатства на Варна?

„Най-големите богатства на Варна са нейните природни ресурси като море, езеро и минерални води, както и богатото ни културно наследство. Всички те имат нужда от много грижи и качествено планиране.“ Това заяви арх. Венцислава Недялкова от VarnaSpaces („Пространствата на Варна“). По думите ѝ, при цялостното градско планиране е нужно да се постави фокус, да се действа стратегически, да сме последователни и да обмисляме всичко до последния детайл. Това, според нея, е единственият начин, градът ни да започне да се развива в правилната посока.

Инфраструктурните проблеми на вилните зони

Когато общината „отключи“ за инвестиции площи без инфраструктура, трябва да е ясно още в началото откъде ще дойдат парите за изграждането ѝ, смята урбанистът арх. Павел Янчев от сдружение „Градоскоп“. Инфраструктурните проблеми на т.нар. вилни зони или селищни образувания във Варна създават още по-големи проблеми на хората, живеещи в градската част, смята Венцислава Недялкова. Заради липсата на нормални улици, градски транспорт, образователна и културна инфраструктура, на постоянно живеещите в тях се налага да пътуват ежедневно с колите си до работно място и училище, което създава трафик, замърсява въздуха и води до шумово замърсяване за хората от централните части на града и кварталите.

Важно е да се чуе гласът на хората и да им се даде „право на град“, заявяват от VarnaSpaces.

"Форум за Варна" продължава с още публични дискусии

„Форум за Варна“ беше открит от Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, която се включи онлайн. Тя нарече събитието „пример за отворена иновация“.

Днес от 18 ч. форумът продължава с публична дискусия “Варненският бряг”, която ще се проведе на площадното пространство пред Митница Варна. На 20 септември в двора на Археологически музей – Варна, ще бъде обсъдена темата за “Културното наследство на Варна”.

Основни партньори на проекта са Съюзът на урбанистите в България и Археологически музей – Варна.

Снимки: Пламен Гутинов

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.