Ученици от IV и V клас във Варна програмират процесори за роботи

Мастър клас по роботика за ученици

Мастър клас по роботика и програмиране на роботи за ученици се провежда от 4 до 8 септември във варненската гимназия по Компютърно моделиране и компютърни системи “Академик Благовест Сендов”. Класът се организира съвместно с община Варна като продължение на летните курсове по роботика, които се проведоха в гимназията. В мастър класа участват 16 деца, които са отличниците на летните курсове по роботика.
 
Интересът към лятната академия и компютърното моделиране и системи е голям сподели директорът на гимназията Вяра Дукова. За летните курсове по роботика са се записали над 80 деца. “Пуснахме отворена форма за участие и за 24 часа всички места се запълниха, имаше огромен интерес. Лятната академия е насочена към деца, завършили IV и V клас, които изучават компютърно моделиране в училище.
 
Идеята беше те да видят на практика къде се използва това компютърно моделиране, като програмират роботи при нас безплатно. Финансирането за хонорари на преподавателите е от Община Варна, като в академията се включиха деца от всички варненски училища, имаше дори едно дете от Плевен, което лятото беше във Варна”, сподели г-жа Дукова.
Вяра Дукова, гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, роботика

Кои деца се включиха в мастър клас по роботика?

Обучението на децата продължило 4 седмици, като учениците били разделени в две групи. Занятията се провеждали сутрин и следобед по една група, като реално са минали 8 групи по 10 деца. “Всеки петък двете групи (сутрешната и следобедната) представяха пред другите какво сме ги научили и, че не са дошли тук само да се разхождат, а са направили някои проекти. Тези, които се класираха на първите четири места във всяка група, получиха правото да участват в мастър класа, който се провежда в момента”, коментира директорът на гимназията.
 
Първоначалната идеята на обучението по роботика била ученици да обучават ученици. Летните занимания се водили от ученици от горните класове на гимназията по Компютърно моделиране и компютърни системи, които са лауреати на различни състезания и олимпиади.
 
“Това беше много добър модел, като преподавателите бяхме до тях да ги подкрепим, без да се виждаме и намесваме много. Предварително обучихме менторите и се получи много добре, тъй като децата се чувстват по-добре с млади хора отколкото с възрастни учители. Мастър класът се води от опитни преподаватели, като са включени редица практически упражнения и след завършване на курса всеки ученик ще получи сертификат за участие. Предвидени са и редица награди”, поясни Вяра Дукова.
гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, роботика, деца, ученици

Какво представлява обучението по роботика?

Академията ще продължи и през зимната ваканция, като целта е да няма отказали се деца, както било през лятната ваканция. В някои от групите имало повече момичета, отколкото момчета и те са се справили блестящо по думите на директора на гимназията. Учениците били силно впечатлени, че не просто могат да пишат софтуерен код, а и да създадат хардуерен продукт и да управляват машина, робот и да изпращат сигнал към него.
 
“Програмираха микропроцесорни платки, затова смятам, че има възможност за развитие на тази професия във Варна. Има интерес и от страна на фирми в града към наемането на кадри в хардуерната сфера, тъй като в последните години повечето ученици се насочиха към софтуерната сфера и програмирането.
 
Да запоим с поялник, да програмираме микропроцесори – това избяга настрани. Децата са впечатлени, като правят нещо с ръце, като вземат поялник и запояват различни електронни елементи на платката като платката “динозавър”. Ученикът запоява, след което програмира платката и със сензори тя събира данни и извършва команди”, завърши директорът на гимназията по Компютърно моделиране.
гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, роботика, деца, ученици
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Д-р Сталовски – доброволец при бедствия и пожари

Как да се предпазим от джебчии и крадци?

„Аспарухово“ събира рок изпълнители на тридневен фестивал

Национален екоклъстер тръгва от Варна

Събитие „СЦЕНА“ – „Going For Gold (IP4Gold)“

Младежки спортен клуб ВАРНА успешно завърши проекта „Games of Seasons“ с финансиране по програма Еразъм+ СПОРТ

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.