Ученици от IV и V клас във Варна програмират процесори за роботи

Мастър клас по роботика за ученици

Мастър клас по роботика и програмиране на роботи за ученици се провежда от 4 до 8 септември във варненската гимназия по Компютърно моделиране и компютърни системи “Академик Благовест Сендов”. Класът се организира съвместно с община Варна като продължение на летните курсове по роботика, които се проведоха в гимназията. В мастър класа участват 16 деца, които са отличниците на летните курсове по роботика.
 
Интересът към лятната академия и компютърното моделиране и системи е голям сподели директорът на гимназията Вяра Дукова. За летните курсове по роботика са се записали над 80 деца. “Пуснахме отворена форма за участие и за 24 часа всички места се запълниха, имаше огромен интерес. Лятната академия е насочена към деца, завършили IV и V клас, които изучават компютърно моделиране в училище.
 
Идеята беше те да видят на практика къде се използва това компютърно моделиране, като програмират роботи при нас безплатно. Финансирането за хонорари на преподавателите е от Община Варна, като в академията се включиха деца от всички варненски училища, имаше дори едно дете от Плевен, което лятото беше във Варна”, сподели г-жа Дукова.
Вяра Дукова, гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, роботика

Кои деца се включиха в мастър клас по роботика?

Обучението на децата продължило 4 седмици, като учениците били разделени в две групи. Занятията се провеждали сутрин и следобед по една група, като реално са минали 8 групи по 10 деца. “Всеки петък двете групи (сутрешната и следобедната) представяха пред другите какво сме ги научили и, че не са дошли тук само да се разхождат, а са направили някои проекти. Тези, които се класираха на първите четири места във всяка група, получиха правото да участват в мастър класа, който се провежда в момента”, коментира директорът на гимназията.
 
Първоначалната идеята на обучението по роботика била ученици да обучават ученици. Летните занимания се водили от ученици от горните класове на гимназията по Компютърно моделиране и компютърни системи, които са лауреати на различни състезания и олимпиади.
 
“Това беше много добър модел, като преподавателите бяхме до тях да ги подкрепим, без да се виждаме и намесваме много. Предварително обучихме менторите и се получи много добре, тъй като децата се чувстват по-добре с млади хора отколкото с възрастни учители. Мастър класът се води от опитни преподаватели, като са включени редица практически упражнения и след завършване на курса всеки ученик ще получи сертификат за участие. Предвидени са и редица награди”, поясни Вяра Дукова.
гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, роботика, деца, ученици

Какво представлява обучението по роботика?

Академията ще продължи и през зимната ваканция, като целта е да няма отказали се деца, както било през лятната ваканция. В някои от групите имало повече момичета, отколкото момчета и те са се справили блестящо по думите на директора на гимназията. Учениците били силно впечатлени, че не просто могат да пишат софтуерен код, а и да създадат хардуерен продукт и да управляват машина, робот и да изпращат сигнал към него.
 
“Програмираха микропроцесорни платки, затова смятам, че има възможност за развитие на тази професия във Варна. Има интерес и от страна на фирми в града към наемането на кадри в хардуерната сфера, тъй като в последните години повечето ученици се насочиха към софтуерната сфера и програмирането.
 
Да запоим с поялник, да програмираме микропроцесори – това избяга настрани. Децата са впечатлени, като правят нещо с ръце, като вземат поялник и запояват различни електронни елементи на платката като платката “динозавър”. Ученикът запоява, след което програмира платката и със сензори тя събира данни и извършва команди”, завърши директорът на гимназията по Компютърно моделиране.
гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, роботика, деца, ученици
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.