Спасителят-доайен Георги Есов: Много години съм пледирал за създаване на плажна полиция

Кариерата на старши спасител Георги Есов

Георги Есов е старши спасител на градския плаж във Варна. Кариерата му на спасител започва, още когато е бил 17-18-годишен, но през годините е имал доста прекъсвания. В началото бил в Златни пясъци, след това в Албена, после обратно. Разказва, че през тези години спасителите са били избирани с конкурс.

„Никога не съм си мислел, че ще работя на градски плаж“, споделя Георги Есов, но през 1997 г. получава предложение от свой бивш колега и оттогава до момента, той не е спирал да бди над плажа във Варна. Вече е пенсионер, но продължава да работи, защото няма достатъчно спасители. Споделя, че в момента контролира градския плаж и останалите спасители. Всеки ден обикаля по 4-километровия маршрут от вълнолома до Четвърта буна.

Масово плажуващите не изпълняват указанията на спасителите

„Предимно източният вятър брули варненския плаж. Той създава най-големи проблеми. Ние сме открити откъм изток и вятърът вдига вълни още от Украйна, което за нас, спасителите, е много лошо, защото трябва да слагаме червен флаг. Имам едно правило – между зелен и жълт флаг винаги вдигам жълт, между жълт и червен – винаги червен. Така намаляваме риска за хората. Ние, спасителите, сме хулени за това от плажуващите, но го правим за тяхната сигурност, защото масово хората не изпълняват нашите указания – флагова и звукова сигнализация. Особено тези, които идват от вътрешността на страната или от други държави. Разбирам ги – те са платили много пари, за да дойдат тук, но няма как да направим компромис с тяхната безопасност. Нашият варненски бряг е плитък, а плитките брегове са най-опасни. Ветровите вълни копаят много дупки и ями“, обясни старшият спасител.

По думите на Есов плажуващите масово подценяват спасителите и не спазват техните препоръки, съвети и забрани: „Те смятат, че ограничаваме правата им, защото понякога не ги допускаме да влязат във водата. Всъщност ние нямаме никакви права освен да вдигнем червен флаг и да сигнализираме със звук. Много години съм пледирал за създаване на плажна полиция, каквато има в много държави, но тук няма пари за такава“.

Полицаи на велосипеди в помощ на спасителите

Есов отбеляза, че е създадено звено – полицаи на велосипеди, които обикалят из Морската градина и Алея първа. Споделя, че е благодарен, защото те винаги му съдействат, когато се налага: „В два от случаите, рускоговорящи туристи обясниха, че техният живот си е тяхна грижа и могат да правят каквото решат. Но ако се случи инцидент с трагичен край, ние сме хората, на които се търси отговорност – защо и как сме го допуснали. Около 4 години съм бил в дело заради удавено дете. Накрая ме оправдаха, защото се установи, че флагът беше червен и тогава родителите му не са знаели къде е. По наредба деца под 10-годишна възраст не могат да влизат сами във водата“.

Какви са причините за зачестилите случаи на удавяне?

Според Георги Есов основната причина за зачестилите случаи на удавяне през този сезон е природата: „Сутрин, задължение на спасителя е да оглежда дъното, да види дали има мъртво вълнение и съответно се вдига червен, жълт или зелен флаг. Много пъти съм чувал, когато пристигнат на плажа, децата да се възмущават, че отново има червен флаг. Тогава родителите ги успокояват, че това не е проблем и че могат да се къпят в морето. В много от случаите родителите имат огромна вина. Те сядат на по бира и картофки в близките заведения и оставят децата да се забавляват, но без надзор“.

„В момента спасителите сме редуцирани. Обикновено на всеки пост имат задължително по двама човека, но в акваторията, която те трябва да оглеждат, има поне 200-300 плажуващи. Как се справя спасителят с това, при положение, че 80% от хората не се подчиняват? Когато започнат да влизат по двама-трима души в морето, тях ги последват десетки хора. Много малко от тях се подчиняват на нашата флагова и звукова сигнализация“, каза още Георги Есов.

Спасителите не са врагове на плажуващите

„Тази година на градския плаж във Варна има два случая на удавяне, но не по наша вина. Случили са се на червен флаг и извън работното време на спасителите, което е от 8:00 до 18:00 часа. Имали сме много случаи, в които сме вадили хора от водата. Искам да благодаря на посетителите на плажа, тъй като и те са ни помагали да вадим хора от водата. До края на сезона останаха още 2 седмици. Надявам се дотогава всичко да е наред и да няма инциденти. Нека хората не си мислят, че спасителите са им врагове. По-добре да плачат, че не са влезли в морето, отколко да плачат, след като нещо лошо се случи“, каза в заключение Георги Есов и допълни, че ще продължи да бъде спасител на градски плаж във Варна, докато е на крака.

Рибарски плаж - Варна
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.