Изложба „Легенда за платната“

Изложба "Легенда за платната“

Морето и животът в непосредствена близост до него белязва хората, създавайки невидима нишка между тях независимо дали се намират в Южното или Северното полукълбо, дали са от България или Океания. Тази нишка е уловена от варненската художничка Сияна Струнчева и по един лек, ефирен и на моменти закачлив начин тя развива морската тема в своята изложба „Легенда за платната“.

изложба Легенда за платната

Откъде идва името на изложбата?

Името на експозицията идва от легенда на народите в Океания. Още в древни времена жена от рибарско семейство изрисувала птица върху платното на тяхната лодка. Тя вярвала, че птицата следва слънцето и винаги ще връща лодката на брега. По време на страховита буря силният вятър откъснал платното и то сякаш полетяло. В този момент носът на плавателния съд докоснал сушата. Оттогава хората започнали да слагат символи по платната, надявайки се те да им донесат късмет.

Какво е включено?

В изложбата на Сияна изменчивата природа на морето е представена посредством различни техники и материали. Някои от платната са експериментални, живописни, графични. Морската тематика е изключително предизвикателство особено в нашия град, където от векове художници маринисти изобразяват вълните, пясъка и чайките.

изложба Легенда за платната
Къде може да видим изложбата?
Сияна Струнчева избягва от традиционният маринизъм. Нейните работи са на ръба на конвенционалното, показвайки една по-оригинална визуалност на добре познати сюжети.
 
Това е третата самостоятелна изложба на варненската художничка. Може да разгледате „Легенда за платната“ до края на август в арт пространството Under one roof.
изложба Сияна Струнчева

Снимки: Пламен Гутинов

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.