Изложба „Легенда за платната“

Изложба "Легенда за платната“

Морето и животът в непосредствена близост до него белязва хората, създавайки невидима нишка между тях независимо дали се намират в Южното или Северното полукълбо, дали са от България или Океания. Тази нишка е уловена от варненската художничка Сияна Струнчева и по един лек, ефирен и на моменти закачлив начин тя развива морската тема в своята изложба „Легенда за платната“.

изложба Легенда за платната

Откъде идва името на изложбата?

Името на експозицията идва от легенда на народите в Океания. Още в древни времена жена от рибарско семейство изрисувала птица върху платното на тяхната лодка. Тя вярвала, че птицата следва слънцето и винаги ще връща лодката на брега. По време на страховита буря силният вятър откъснал платното и то сякаш полетяло. В този момент носът на плавателния съд докоснал сушата. Оттогава хората започнали да слагат символи по платната, надявайки се те да им донесат късмет.

Какво е включено?

В изложбата на Сияна изменчивата природа на морето е представена посредством различни техники и материали. Някои от платната са експериментални, живописни, графични. Морската тематика е изключително предизвикателство особено в нашия град, където от векове художници маринисти изобразяват вълните, пясъка и чайките.

изложба Легенда за платната
Къде може да видим изложбата?
Сияна Струнчева избягва от традиционният маринизъм. Нейните работи са на ръба на конвенционалното, показвайки една по-оригинална визуалност на добре познати сюжети.
 
Това е третата самостоятелна изложба на варненската художничка. Може да разгледате „Легенда за платната“ до края на август в арт пространството Under one roof.
изложба Сияна Струнчева

Снимки: Пламен Гутинов

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.