Симптоми на насилие

Кои са симптомите на насилие?

Насилие в обществото. Кои са симптомите? Разговор с Ирена Киркова, управител на Българска школа за психоанализа.
Доказан специалист с 15 години опит в работата с деца и възрастни.
 
– Какво е насилието, което наблюдаваме, г-жо Киркова?
Насилието е проява на безсилие у насилника. Следваме винаги един и същ модел – Насилник срещу Жертва. Чувствителна е темата с обвързаност за двете страни. Преди да се случи нещо страшно, винаги има сигнали, но те се пренебрегват: Заплахи; Ограничения; Удари; Контрол; Ревност. Жертвата не осъзнава колко сериозно е всичко това.
– Но защо не се реагира?
– Насилникът винаги си избира внимателно жертвата. Опипва почвата, за да прецени как се приема първият удар, първата заплаха. Жертвата се надява, че нещо ще се промени във времето. Любовта лекува временно раните. Страхът сковава. Не може да се прецени доколко адекватна е тази любов и не е ли страшно обсебваща. Когато няма конфликт, тези мъже са обгрижващи, нежни и мили.
 
жена, психолог, тераса, Варна

Какво провокира насилието им?

Проблемите са далеч в детството. Насилникът те поставя в зависимост, за да се съмняваш в себе си, да чувстваш вина, да те манипулира, да налага плътен контрол. И ако жертвата се изплъзва, следва агресия. Насилникът има желание да накаже всичко женско в нея, ако тя не се подчинява. Това му носи огромно удоволствие да извършва всичко бавно, болезнено, с натиск.
– Къде е обществото?

– То си мълчи, не се меси в хорските работи и става съучастник в престъплението с мълчанието си.

Как да решим проблема с насилието? Затвор. Клиника. Лечение. А после?
– Семейството е превенцията, то е водещо във възпитаването на децата. И когато семейството бяга от отговорност, винаги става страшно. В училище за превенция е късно да се говори. Там имаме изградена личност и само надграждаме.
Психологът може да работи с децата в детската градина, ако родителите осъзнават сериозността на проблема, който е възникнал, доверят ти се и се търси решение. След това ще е късно.

В кои семейства се отглеждат насилници?

Семействата възпитават в двете крайности: деца възпитавани с много агресия, или наблюдаващи агресия в дома, и от друга страна прекалено обгрижвани деца. Децата във второто семейство са център на внимание. Те искат да са най-добрите, първи във всичко, най-успешните. Сблъсъкът с реалността води до агресия. Те са егоисти и се стремят да постигат всичко чрез налагане. Отстояване на позиция чрез агресия. Това се превръща в опасен модел. Мисля, че тази агресия ще я наблюдаваме в по-големи мащаби и разновидности. Жертвите ще стават все повече и повече. И няма да са само жени.
– Кога търсят хората помощ от психолог?
– Наблюдава се следната тенденция последните години – при хора на възраст до 25 години е здравословно и полезно да се посещава психолог. Консултират се без притеснения при възникнал проблем. При хора над 25-годишна възраст има посещение при психолог само при паник атака или силно изразена тревожност.
Можем ли да направим нещо като общество?

Като хора можем да не сме безучастни и безразлични, към прояви на насилие. Можем да изискваме тежки наказания за насилниците. Да очакваме семействата да проявяват по-голяма отговорност към децата си. Училището да е непримиримо към насилието във всичките му форми. Силно се надяваме след една седмица този случай на насилие, който обедини всички българи, да не бъде забравен. Да не го измести нов проблем в обществото.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.