Римските терми и епископската базилика се нуждаят от спешна реставрация

Римските терми във Варна са в критично положение

„Може да загубим два от най-емблематичните и значими исторически обекта във Варна, ако съвсем скоро не се вземат мерки“, заяви археологът д-р Мария Манолова от Археологическия музей в морската столица по време на Форум за Варна. Според нея и двата паметника са изключително важни не само за Варна, а и за цяла България.

Два метра от височината на кулата на Римските терми вече са загубени от естествена ерозия, сигнализира още Манолова. С консервация това е можело да бъде предотвратено, но за жалост такава не е била извършена. Положението е критично, но ситуацията очевидно се неглижира от управляващите. Изглежда историческото наследство на нашия град не е приоритет, не е даже в челната десетица на проблемите за решаване. Дори приближаващите избори не провокират някаква активност, макар и бутафорна.

Значението на Римските терми за Варна и България

Римските терми са паметник със световно значение. Преди те бяха и културно средище, където се провеждаха пиеси, фестивали, днес това не е възможно, защото са опасни. Докога няма да можем да се възползваме от възможностите на собствения си град?

При епископската базилика проблемът с реставрацията не е така драматичен, както с термите, но в момента нейният вид в никакъв случай не отговаря на историческото значение. Вместо на архитектурен паметник и важна забележителност тя прилича на обрасло дере. Едва ли подобно неподдържано и запуснато място може да привлече туристи.

Какво може да направи общината?

Това, което общината може да направи, по думите на д-р Мария Манолова, е да се реши проблемът със собствеността на термите и да може да се кандидатства по проекти за реставрация и консервация. Освен това обектите трябва да се поддържат, почистват и да имат охрана.  „Трябва да са във вид, в който можем да заведем там туристи“ каза Манолова по време на дискусията „Културното наследство на Варна – старинни сгради и археология“. Тази дискусия бе третата поредна като част от събитието „Форум за Варна“, организирано от VarnaSpaces (Пространствата на Варна).

Защо паметници със световно значение в центъра на Варна са оставени да се рушат?

Снимки: Пламен Гутинов

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.