Отпускат 120 млн. лв. за заетост и нови работни места в Североизтока

Борба с безработицата във Варна и региона

Четири министерства – на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на външните работи и на иновациите и растежа, работят за улесняване на процеса за привличане на висококвалифицирани кадри за работа в страната ни. Премиерът акад. Николай Денков съобщи новината по време на форума “Възможности на пазара на труда в Североизточна България“, който се проведе в Шумен.
 
В него участваха също министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката проф. Галин Цоков, на икономиката и индустрията Богдан Богданов и на иновациите и растежа Милена Стойчева, както и над 100 представители на бизнеса. Полезно в срещата бе желанието на министерствата да обединят усилия за постигане на желаните резултати.

Професионални гимназии от Североизточна България обучават младежи в партньорство с над 100 компании

Професионални гимназии от Североизточна България обучават младежи дуално в партньорство с над 100 компании, съобщи проф. Галин Цоков. По неговите думи ще има промени в Закона на професионалното образование и обучение, като се осъвремени списъкът на професиите и се засили връзката между образованието и бизнеса.
Министър Стойчева сподели, че се работи за създаване на по-добра среда за инвестиции и създаване на високотехнологични иновации.
 
Около 47 000 работници и служители в областите Шумен, Варна, Добрич, Разград и Търговище са били включени в заетост през изминалия програмен период благодарение на възможностите за инвестиции в запазване и осигуряване на нови работни места. „За изминалия програмен период близо 4400 работодатели от Североизточна България са се възползвали от 120 млн. лв., осигурени от европейските фондове и държавния бюджет за развитие на пазара на труда“, отбеляза министър Шалапатова.
 
Тя съобщи, че за адаптиране на работната сила към новите изисквания на пазара на труда за периода 2023 – 2027 г. е предвиден значителен финансов ресурс от над 1 млрд. лв. за цялата страна. Средствата са осигурени по Националния план за насърчаване на заетостта, Националния план за възстановяване и устойчивост и Програмата „Развитие на човешките ресурси“.

Ден на работодателя - борса за среща между търсещи и предлагащи работа

борса, работа, работодатели
„Част от схемите вече са отворени за кандидатстване и работодатели, вкл. и от петте региона в Североизточна България, които могат да се възползват от възможностите за финансиране на заетост и обучение. Разчитаме на тяхната активност, защото те са тези, които най-добре знаят какви качества трябва да притежава работната сила, за да отговаря на новите реалности на пазара на труда“, апелира Иванка Шалапатова.
 
Временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Агенцията по заетостта Милена Георгиева представи пред участниците новите възможности за работодателите в региона за развитието на пазара на труда и адаптирането на работната сила, предвидени в настоящия програмен период по Програма „Развитие на човешките ресурси“, Плана за възстановяване и устойчивост и Националния план за насърчаване на заетостта 2023 г. Тя ги запозна и с услугите, които екипът предоставя за тях.
 
Специален интерес сред работодателите предизвика организирането на Ден на работодателя – мини борса, на която конкретен работодател се среща с търсещи работа лица, най-често на място в предприятието.
 
Домакин на събитието беше областният управител на област Шумен проф. Добромир Добрев. Форума уважиха посланикът на Република Турция Нейно Превъзходителство Айрин Секизкьок, представители на социалните партньори, работодатели.
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.