Новият областен управител на Варна: Държавната администрация трябва да е насочена към гражданите

Първа пресконференция на новия областен управител на Варна

Новият областен управител на Варна доц. Андрияна Андреева даде първата си пресконференция след встъпването си в длъжност заедно със своя екип – заместник-областните управители Антоанета Петрова и Огнян Рачев. По време на пресконференцията бяха представени основните приоритети на Областна администрация – Варна, работата, която е свършена до настоящия момент, какво предстои и кои са най-важните действия в близките месеци.

„За мен държавната администрация трябва да е насочена към гражданите, да е ориентирана към това да се спазват ценностите на гражданското общество. Да се водим изцяло от законност и прозрачност“, заяви доц. Андреева.

Приоритети на Областна администрация

„Първият ни приоритет е ефективна и прозрачна администрация – каза тя. – В ерата на дигитализация, в която работим, съвсем нормално е държавната администрация да се адаптира към това. Предоставят се електронни административни услуги както чрез сайта на областта, така и чрез централната платформа за предоставяне на услуги от администрациите. Близо 30 на брой са тези електронни услуги, като 8 са публичните регистри, които се поддържат актуални в сайта на Областна администрация – Варна. Този процес на дигитализация е динамичен. Възможностите се обновяват ежедневно и това, разбира се, облекчава работата на управата“, заяви областния управител.

Държавната администрация с лице към правата и проблемите на гражданите

„Като приоритет си поставяме Държавната администрация да е насочена с лице към правата и проблемите на гражданите, към делниците и празниците на хората от областта. В тази връзка предоставяме възможност на гражданите за срещи с нас три пъти месечно. До настоящия момент областният управител имаше един приемен ден за граждани – всеки втори четвъртък от месеца. Ние разширихме това и от началото на септември в първия четвъртък на месеца приемен ден има Антонета Петрова, втория четвъртък – аз, Андрияна Андреева и третия четвъртък – Огнян Рачев. Целта на срещите е не само да се поставят проблеми. Областна администрация има идея да бъдем до гражданите в съответното населено място, в съответната община. Споделените успехи и администрацията близо до хората мотивира още повече“, сподели доц. Андреева.

Взаимодействие с 12-те общини в област Варна

„Друг приоритет е възстановяване на практиката на взаимодействие на областния управител с администрациите на 12-те общини. Още при встъпването ми в длъжност отправих покана до кметовете на съответните общини. Десет от тях се отзоваха. По време на срещите кметовете набелязаха основните проблеми на общините. Те са свързани с транспорта, с водната криза. Много от тях споделиха и постигнати успехи, начертаха планове, за които ще искат съдействието на областния управител. Вече имаме реализирани успехи в резултат на тези подадени сигнали“, каза още доц. Андреева.

Съвместна работа с културните институции

„Не на последно място, администрацията трябва да бъде и с хуманна насоченост и един от приоритетите е проактивно взаимодействие с културните институции. Проведени са срещи, обсъдни са идеи и мога да дам някоко примера за такива, по които вече се работи. Те бяха изключително добре приети от кметовете на общините, които ще се включат в тяхното разработване.

Една от идеите носи името „Бъдещето на моя град“. Целта е да се провокират творческите идеи на младите хора. Тоест виждането на децата за града, в който живеят и учат. Това ще бъде изложба, а не конкурс, защото не искаме да име съревнование, а по-скоро представяне на различно виждане. Когато се подготвят рисунките, ще се изложат на определено място в сътвената община. По този начин младежите ще могат да влязат и да се запознаят с работата на съотвените институции, за да видят, че те са насочени и към тях. Младите хора се интересуват от това какво се случва днес, сега. Трябва да им покажем, че тези институции работят.

Календар за 2024 година

Втората идея е да се направи календар за 2024 г. Всяка от 12-те общини в областта ще излъчи своя снимка и така ще бъде подготвен календара за 12-те месеца. Ще се отбележат празниците на населените места, както и различни събития и по този начин ще се даде възможност да се запознаем с всички съкровища, които притежава област Варна“, заяви областният управител.

Нов културен фестивал

Третата идея е за нов културен фестивал, който цели да се провеждат събития от оперния и театралния календар на брега на морето – „Малките театрали на голямата сцена“. Инициативата е обсъдена с директора на Фестивалния и културен център. Целта е да се предостави възможност на млади хора от театралните школи да представят своите произведения във фестивалния период. Дворецът на културата и спорта също ще се включи в тези инициативи чрез своеобразна форма на открити врати – ученици от общините да се запозанят със спортнте прояви, с клубовете, които се помещава на територията на ДКС. Идеята е да се работи по посока на културата и спорта за младите хора в града.

Проактивна информационна политика

„Не на последно място – проактивна информационна политика. Целта е да имаме информираност към обществото и всеки един да може да открие и да види какви са всички дейности, с които се занимава Областна администрация. Стремежът ми е да създадем една екосистема на доверие, в която всички заинтересовани институции да работят в полза на гражданите“, завърши доц. Андреева.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.