Новият областен управител на Варна: Държавната администрация трябва да е насочена към гражданите

Първа пресконференция на новия областен управител на Варна

Новият областен управител на Варна доц. Андрияна Андреева даде първата си пресконференция след встъпването си в длъжност заедно със своя екип – заместник-областните управители Антоанета Петрова и Огнян Рачев. По време на пресконференцията бяха представени основните приоритети на Областна администрация – Варна, работата, която е свършена до настоящия момент, какво предстои и кои са най-важните действия в близките месеци.

„За мен държавната администрация трябва да е насочена към гражданите, да е ориентирана към това да се спазват ценностите на гражданското общество. Да се водим изцяло от законност и прозрачност“, заяви доц. Андреева.

Приоритети на Областна администрация

„Първият ни приоритет е ефективна и прозрачна администрация – каза тя. – В ерата на дигитализация, в която работим, съвсем нормално е държавната администрация да се адаптира към това. Предоставят се електронни административни услуги както чрез сайта на областта, така и чрез централната платформа за предоставяне на услуги от администрациите. Близо 30 на брой са тези електронни услуги, като 8 са публичните регистри, които се поддържат актуални в сайта на Областна администрация – Варна. Този процес на дигитализация е динамичен. Възможностите се обновяват ежедневно и това, разбира се, облекчава работата на управата“, заяви областния управител.

Държавната администрация с лице към правата и проблемите на гражданите

„Като приоритет си поставяме Държавната администрация да е насочена с лице към правата и проблемите на гражданите, към делниците и празниците на хората от областта. В тази връзка предоставяме възможност на гражданите за срещи с нас три пъти месечно. До настоящия момент областният управител имаше един приемен ден за граждани – всеки втори четвъртък от месеца. Ние разширихме това и от началото на септември в първия четвъртък на месеца приемен ден има Антонета Петрова, втория четвъртък – аз, Андрияна Андреева и третия четвъртък – Огнян Рачев. Целта на срещите е не само да се поставят проблеми. Областна администрация има идея да бъдем до гражданите в съответното населено място, в съответната община. Споделените успехи и администрацията близо до хората мотивира още повече“, сподели доц. Андреева.

Взаимодействие с 12-те общини в област Варна

„Друг приоритет е възстановяване на практиката на взаимодействие на областния управител с администрациите на 12-те общини. Още при встъпването ми в длъжност отправих покана до кметовете на съответните общини. Десет от тях се отзоваха. По време на срещите кметовете набелязаха основните проблеми на общините. Те са свързани с транспорта, с водната криза. Много от тях споделиха и постигнати успехи, начертаха планове, за които ще искат съдействието на областния управител. Вече имаме реализирани успехи в резултат на тези подадени сигнали“, каза още доц. Андреева.

Съвместна работа с културните институции

„Не на последно място, администрацията трябва да бъде и с хуманна насоченост и един от приоритетите е проактивно взаимодействие с културните институции. Проведени са срещи, обсъдни са идеи и мога да дам някоко примера за такива, по които вече се работи. Те бяха изключително добре приети от кметовете на общините, които ще се включат в тяхното разработване.

Една от идеите носи името „Бъдещето на моя град“. Целта е да се провокират творческите идеи на младите хора. Тоест виждането на децата за града, в който живеят и учат. Това ще бъде изложба, а не конкурс, защото не искаме да име съревнование, а по-скоро представяне на различно виждане. Когато се подготвят рисунките, ще се изложат на определено място в сътвената община. По този начин младежите ще могат да влязат и да се запознаят с работата на съотвените институции, за да видят, че те са насочени и към тях. Младите хора се интересуват от това какво се случва днес, сега. Трябва да им покажем, че тези институции работят.

Календар за 2024 година

Втората идея е да се направи календар за 2024 г. Всяка от 12-те общини в областта ще излъчи своя снимка и така ще бъде подготвен календара за 12-те месеца. Ще се отбележат празниците на населените места, както и различни събития и по този начин ще се даде възможност да се запознаем с всички съкровища, които притежава област Варна“, заяви областният управител.

Нов културен фестивал

Третата идея е за нов културен фестивал, който цели да се провеждат събития от оперния и театралния календар на брега на морето – „Малките театрали на голямата сцена“. Инициативата е обсъдена с директора на Фестивалния и културен център. Целта е да се предостави възможност на млади хора от театралните школи да представят своите произведения във фестивалния период. Дворецът на културата и спорта също ще се включи в тези инициативи чрез своеобразна форма на открити врати – ученици от общините да се запозанят със спортнте прояви, с клубовете, които се помещава на територията на ДКС. Идеята е да се работи по посока на културата и спорта за младите хора в града.

Проактивна информационна политика

„Не на последно място – проактивна информационна политика. Целта е да имаме информираност към обществото и всеки един да може да открие и да види какви са всички дейности, с които се занимава Областна администрация. Стремежът ми е да създадем една екосистема на доверие, в която всички заинтересовани институции да работят в полза на гражданите“, завърши доц. Андреева.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.