‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Младежи създадоха филми за превенция на насилието над тийнейджъри

Филмите са публикувани в YouTube, Tik Tok и Facebook, а целта е да достигнат 500 000 гледания: https://www.youtube.com/@neznachine
👉 Продължават жестоките случаи на насилие не само в България, но и в редица други страни.
 
Вчера е извършено поредно посегателство над жена в Бургас, а днес по време на операция, ръководена от Интерпол, е разбита мрежа от уебсайтове, разпространяващи материали с малтретиране на деца.

Национална конференция за представяне на резултатите от проект „НЕ значи НЕ!

След случая с жестокото насилие над 18-годишната Дебора се проведоха множество протести в цялата страна в подкрепа на пострадалото момиче. Въпреки че тяхната цел е да отворят очите на обществото, да дадат гласност и да предотвратят подобни прояви,
😡 случаите не просто не намаляват,
😡 но дори и броят им се увеличава.

В събота във Варна се проведе Национална конференция за представяне на резултатите от проект „НЕ значи НЕ!”, който е свързан именно с превенцията на физическото или вербалното сексуално насилие.

В конференцията участваха творческите екипи от:
✅ Сдружение „Моят град“ – Варна,
✅ Сдружение „Дебют“ – Кюстендил,
✅ Представители на НПО, училищни психолози, ученици, студенти.
ne znachi ne2

Експериментът

10-те късометражни филма и десетсерийният филм „Експериментът“, заснети от учениците от Варна и Кюстендил, имат над 350 хиляди гледания в Tik Tok, 100 000 в Youtube и над 50 хиляди във Facebook до този момент.
 
Автори на филмите са младежи на възраст от 14 до 19 години, които преминаха през дълъг обучителен процес.
 
Младежите отбелязаха, че завършването на техния проект съвпада с момента, в който темата за насилието е в центъра на общественото внимание, което доказва, че техният двугодишен труд да осветлят проблема и да акцентират върху темата съвпада с обществения интерес.
 
Целта на създадените филми по проект “Не, значи НЕ!“ е:
👉 Да покаже съществуването на проблема със сексуалните посегателства над момичета от 14 до 18 години сред самите тийнейджъри.
 
👉 Да доведе до създаване на политики за първична превенция на сексуалното насилие в тази възраст.
ne znachi ne
Какво смятат младите?
Участниците в дискусията предложиха да се увеличи ролята на психолозите и педагогическите съветници в училище, чрез извеждането им от структурата на училищния педагогическия екип и прякото подчинение на директора.
 
Те виждат в това възможност за по-добра превенция на насилието, основана на подкрепа, а не на училищни наказания.
 
Младите хора смятат, че в училище трябва да има специалисти, завършили профил психология, които да работят подкрепящо с проблемните деца. Психолозите да имат активна връзка с другите институции, които имат отношение към превенцията, очакват участниците.
 
Младежите от двата творчески екипа сами издириха и събраха лични истории, свързани със сексуално насилие. Те са основа за сценариите на кратките филми, които подготвиха учениците, като влязоха в ролята на жертвите от споделените истории.
Заключение
ne znachi ne
Учениците от Варна разказаха 10 истории, представени в отделни късометражни филми, като разчитаха на професионалната подкрепа на специалисти от БНТ2.
 
Участниците в проекта от Кюстендил, работиха заедно с творци от Общинския театър и създадоха филмова история с 10 епизода.
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.