Кръгла маса на тема „Технологиите, които определят бъдещето на дигиталната трансформация“ се проведе във Варна

Кампанията "Hello Varna! Hello World!"

Във Варна се проведе кръгла маса на тема „Технологиите, които определят бъдещето на дигиталната трансформация“. Тя е част от кампанията „Hello Varna! Hello World!“ на DXC Technology България. Събитието събра водещи експерти от IT сектора от България и чужбина, представители на бизнеса, на предприемаческата екосистема, както и на академичните среди. Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева бе сред гостите на събитието.

Със серия от събития DXC Technology отбелязва сериозния си ангажимент за развитието си както в страната, така и по-специално във Варна. Компанията стартира дейността си в морската столица преди години с неголям офис. Понастоящем служителите в града наброяват повече от 400 души. В четвъртък те получиха своя нов, по-модерен, разширен и реновиран офис.

Кръгла маса, бъдещето на дигиталната трансформация

Визията на Министерството на иновациите и растежа

„Радвам се да присъствам на този форум, свързан с бъдеще, капацитет и технологии“, заяви министър Стойчева, която отбеляза, че България смело може да заяви, че дава принос в развитнието на интелектуалния и човешки капитал, който гради бъдещето в световен мащаб.

„Това за мен е изключитлено важно, тъй като съвпада с визията на Министерството на иновациите и растежа. Тя е свързана, с това да ребрандираме България като място за иновации, като място, в което създаваме продукти и услуги с висока добавена стойност, които са резултат на научна и развойна дейност. Ние сме на трето място в Югоизточна Европа по развитост и брой стартъпи, както сме и на второ място по привлекателност в Югоизточна Европа за отваряне на офиси на стартъпи. Това е показателно, че има динамика и възможност да се създават условия за т.нар. модел на отворена иновация, което също е един от 5-те приоритета, които сме набелязали като ключови за Министерството на иновациите и растежа“, каза още министър Стойчева.

„Необходимо е да привличаме инвеститори като DXC. Тя е една от първите компании, която работи точно по модела на отворена иновация и си взаимодейства със стартъпи в развиването на последното ниво технологии. Те са добър пример как в подобен вид взаимодействие те променят градове, общности, държави. Така че моделът на иновационни екосистеми и иновационни долини, е другото направление, в което нашето министерство ще работи“, допълни министър Милена Стойчева.

Кръгла маса, бъдещето на дигиталната трансформация

Изкуственият интелект и новите технологии

„Темата за изкуствения интелект, е тема, която отчитаме като значима за развитието на обществото и за това, че тя наистина ще предизвика значителна промяна в начина, по който живеем, в начина, по който работим, в начина, по който дори се забавляваме. Преди 10 години звучеше като тема от филм на бъдещето. Но както виждаме, навлизането на технологиите стана изключително бързо. В последните 2 години изкуственият интелект от технолгия, която набираше скорост, започна да се превръща в технология, която почти става част от ежедневието ни и се налага във всички сектори. България може да се похвали в това наравление с института INSAIT, който вече дава резултати от гледна точка на работата и привличането на значими капацитети в науката, както и в развиването на нови технологии. INSAIT вече има заявка да бъде фактор в региона и за Европа. Той е един от 5-те института, които в момента са признати за принос в сферата на развиването на последното ниво технологии“, сподели министърът на растежа и иновациите.

Темите, обсъдени по време на дискусията, бяха развитието на анализа на големи обеми от данни, изкуственият интелект, киберсигурността и сигурното използване на иновативните технологии.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.