Какво се е изисквало от варненската домакиня през XIX в.?

Варна през XIX век

Снимки и списание:

Регионална библиотека „Пенчо Славейков-Варна“ 

„Управлението на домашните дела и работи налага на домакинята строгото пазене на някои правила като условие за сполука“, пише в сп. „Домакиня“ от месец август 1894 г. „Който се бои и гнуси от работата или я счита за мъжка или наказание, той никога не напредва и малко по малко се озлочестява.“ В края на XIX в. на домакинските задължения се е гледало изключително сериозно. Това проличава от правилата, които в продължение на два броя са описани и обяснени на страниците на месечното списание.

Варна XIX век, жена

На първо място – ред

„Ред се изисква както за най-висшето, както и за най-нищожното домашно дело.“
„Безредието е врагът на всеки напредък, то причинява загуба на време и пари. Безредието страшно излага домакинята не само пред домашните й, но и пред целия свят, често дори подкопава семейното разбирателство“
Варна XIX век

На второ място – точност

„Неточността показва несъвършенство, отсъствие на добро възпитание, съмнителна нравственост и явна леност.“
Списанието съветва варненките да не оставят недовършена работа и бъркотии. „Никога не употребявайте изразите: приблизително, горе-долу, както се случи, говорете езика на числата, защото в него се намира висшата точност. Определяйте нещата, спазвайте си обещанията, плащайте си редовни дълговете, свършвайте си точно работите, без да жалите труда си.“
Варна, XIX век
На трето място – чистота
„Нечистите хора са мизерни, изнемощели и низки не само телом, но и духом. Чистотата допринася за достолепието на човек и е украса на сиромашията.“
 
Освен правилата за поведение от варненката се изискват още съвкупност от умения, приложими в ежедневието. Затова в списанието са поместени рецепти, схеми за шевици и кройки. Целта на изданието е нравствено обучение, възпитание на маниери, поведение и подобряване на нивото на култура и образованост.
 
От сп. „Домакиня“ дамите от XIX в. са разбирали последните достижения и изводи на науката. Например, тогава месото се е смятало за най-полезната и важна от всички храни. Твърдение, за което днес много хора биха спорили ожесточено. Цитират се известни личности като Бенджамин Франклин и се коментират теми за интериор и книги.  (Някои от цитатите са осъвременени и съкратени).
 
Мислите ли, че правилата от XIX в. са актуални и се спазват от съвременните домакини?
Какво се е изисквало от варненската домакиня през XIX в.?
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.