Историята на едно билетче

Историята на дядо Добри

Нашият герой се казва дядо Добри, на 82 г. е, и живее в едно селце близо до Варна. Последните години идва до големия град на лекар, само ако го докара с колата неговата внучка. Вече не може сам да пътува, а и Варна му е станала твърде непозната – страх го е да ползва градски транспорт, да не се загуби.
 
Но въпреки че дядо Добри не се качва вече на градските автобуси, пази в документите си свята реликва и разказва за нея – билетче от 6 ст.
 
Когато е бил млад, идвал до Варна с автобус до Автогарата и от там на градския транспорт да се поразходи из града. Билетът бил само 6 ст. И дядо Добри се качвал рейса за една обиколка на града, просто така, да се нарадва на хубостите му.

Спомените на дядо Добри

Кеф му било да гледа градските мъже и жени. Едни докарани, докарани… гражданята. Жените с токчета, прически и прекрасни рокли, а мъжете с ризи и панталони…, а по-учените с костюми. „Красива работа“ – разказва Бай Добри.
 
И в който град да отидеш, билетчето все е по 6 ст. И хората все едни спретнати, докарани.
 
„А сега вече не е тъй“ – споделя бай Добри. Коли, коли, навсякъде…, за хората място не са оставили. И много бързат всички, и са тъжни, и не са тъй докарани. И билетчето много скъпо.

Заключение

И като се движи през града, колата на внучката му спира, тръгва – не се кара от задръстване…
 
„Абе не е същото!“ – тъжен споделя бай Добри.
Душата не можеш да си отпуснеш от скъпотия. Нищо не можеш да си купиш.
 
Лоши времена… Друго си беше преди…
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Изложба „Легенда за платната“

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.