Имат ли децата нужда от професионална помощ при психолог?

Стресът в училище, агресията, напрежението покрай адаптацията, изпити и кандидатстване се отразява на децата. Някои успяват сами да се справят с предизвикателствата, други обаче се лутат, стават агресивни или се затварят в себе си. Децата често имат нужда от професионалната помощ на психолози, но родителите пренебрегват това. От една страна те се надяват проблемите да се израстат от само себе си, а от друга в България все още битува схващането, че само лудите посещават психолог или психотерапевт.

 

Психологът Ирена Киркова

психолог Ирена Киркова

Според Ирена Киркова – психолог и управител на „Българска школа за психоанализа“, ролята на навременната психологическа интервенция е ключова. Колкото по-рано се установи определен проблем и започне работа по неговото преодоляване, толкова по-бързи и успешни са резултатите. Практиката показва, че липсата на помощ води до задълбочаване на ситуацията. Това е така, защото с времето навикът става устойчив поведенчески модел и изкореняването му е предизвикателство, за което са нужни време, упоритост и ангажираност, както от страна на психолога, така и от страна на родителите. 

На Запад от десетилетия хората масово посещават психолози, но на Балканите и в частност у нас, това все още е табу.

Защо според Вас много българи се срамуват и страхуват да посетят психолог?

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.