Имат ли децата нужда от професионална помощ при психолог?

Стресът в училище, агресията, напрежението покрай адаптацията, изпити и кандидатстване се отразява на децата. Някои успяват сами да се справят с предизвикателствата, други обаче се лутат, стават агресивни или се затварят в себе си. Децата често имат нужда от професионалната помощ на психолози, но родителите пренебрегват това. От една страна те се надяват проблемите да се израстат от само себе си, а от друга в България все още битува схващането, че само лудите посещават психолог или психотерапевт.

 

Психологът Ирена Киркова

психолог Ирена Киркова

Според Ирена Киркова – психолог и управител на „Българска школа за психоанализа“, ролята на навременната психологическа интервенция е ключова. Колкото по-рано се установи определен проблем и започне работа по неговото преодоляване, толкова по-бързи и успешни са резултатите. Практиката показва, че липсата на помощ води до задълбочаване на ситуацията. Това е така, защото с времето навикът става устойчив поведенчески модел и изкореняването му е предизвикателство, за което са нужни време, упоритост и ангажираност, както от страна на психолога, така и от страна на родителите. 

На Запад от десетилетия хората масово посещават психолози, но на Балканите и в частност у нас, това все още е табу.

Защо според Вас много българи се срамуват и страхуват да посетят психолог?

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.