Художник с мисия – Кокимото

Варненският художник Кокимото вдъхновил яйцата Kinder Surpise

Работата на варненския творец Кокимото (Kaloyan Iliev Kokimoto) е вдъхновила съвременния дизайн на шоколадовите яйца Kinder Surprise.
 
Калоян Илиев, по-познат с псевдонима Кокимото, е художник с мисия. Тя е да бъде спойка между миналото, настоящето и бъдещето. Тъкмо от своето минало и по-конкретно от детската си любов към шоколадовите яйца той черпи вдъхновение за проекта Kokimoto Surprise.
 
Няколко години по-късно разбира от своя приятелка, която работи за голяма рекламна агенция в Париж, че произведенията му са част от процеса за създаване на новия облик на яйцата. Никой от производителите или творческия екип не се свързва с него, но в случая по-важно е реализирането на идеята да е мост между времена и епохи.

Варна е каквато е благодарение на изкуството, а не на туризма!

Жена разглежда изложба в галерия
Той често използва вече съществуващи материали като стари снимки, списания, карти и влага в тях своя почерк, интерпретирайки ги по оригинален и запомнящ се начин. Изложбите му са провокативни и необичайни. Те карат публиката да се замисли, да надникне над материалното и маловажното.
 
Концепцията за мост е основополагаща в цялото творчество на варненския артист.
„Истината е в съжителството на старото, прастарото, историческото, новото, но едното да не е за сметка на другото. Трябва да се гради много интелигентно, без да се разруша старото, а надграждайки го, подобрявайки го, обгрижвайки го“, убеден е Кокимото.
 
„Във Варна са очевидни културните наслагвания, но те трябва да се ценят и пазят“.
 
Според него управниците така и не разбират, че „този град не го прави туризмът, а е такъв, какъвто е, благодарение на изкуството“.
От любов към шоколадовите яйца

Защо Кокимото избра Варна, а не София или чужбина?

Въпреки многото възможности за по-лесна реализация, както в София, така и извън България, Кокимото решава да остане в морската столица.
 
„Във Варна се чувствам полезен. Тук не всеки успява да оцелее, да устои на предизвикателствата. Винаги съм харесвал Варна. Това е един уникален град“.
 
За Кокимото Варна е неговата база и мястото, откъдето може да изпълнява своята мисия. Последният проект, по който работи, е вдъхновен от музея „Нова Варна“. Той се нарича „Übermensch“ или на български „Свръхчовек“.
 
Понятието е въведено от немския философ Фридрих Ницше в неговото произведение „Тъй рече Заратустра“. Централният фокус на проекта е времето на Царство България и целият подем на обществото. „Всички са били с една по-особена нагласа и са създали нещо стойностно“.
 
„За разлика от днес, когато масово нещата, които се създават, са временни, за бърза употреба и без необходимите качества.“
Проектът „Übermensch“ се очаква да бъде представен следващата година в София.
 
 
Заключение
Въпреки негативните аспекти на съвременната реалност Кокимото вижда светлина в тунела, както за Варна, така и по принцип. „Креативността е навсякъде около нас. Просто трябва човек да е с отворени сетива и възприятия за нея.
 
Дори да не е творец всеки с мислите и чувствата си създава реалности и, ако може да е малко по-креативен и продуктивен, ще създаде по-положителна нагласа и среда. Така бихме живели в много по-хубав свят“, споделя Калоян Илиев.
„Хубавият свят“ в неговите представи не е утопичен, „борба винаги има“, но е по-одухотворен от сегашния.
Варненски творец Кокимото (Kaloyan Iliev Kokimoto) е вдъхновил съвременния дизайн на шоколадовите яйца Kinder Surprise
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.