Художник с мисия – Кокимото

Варненският художник Кокимото вдъхновил яйцата Kinder Surpise

Работата на варненския творец Кокимото (Kaloyan Iliev Kokimoto) е вдъхновила съвременния дизайн на шоколадовите яйца Kinder Surprise.
 
Калоян Илиев, по-познат с псевдонима Кокимото, е художник с мисия. Тя е да бъде спойка между миналото, настоящето и бъдещето. Тъкмо от своето минало и по-конкретно от детската си любов към шоколадовите яйца той черпи вдъхновение за проекта Kokimoto Surprise.
 
Няколко години по-късно разбира от своя приятелка, която работи за голяма рекламна агенция в Париж, че произведенията му са част от процеса за създаване на новия облик на яйцата. Никой от производителите или творческия екип не се свързва с него, но в случая по-важно е реализирането на идеята да е мост между времена и епохи.

Варна е каквато е благодарение на изкуството, а не на туризма!

Жена разглежда изложба в галерия
Той често използва вече съществуващи материали като стари снимки, списания, карти и влага в тях своя почерк, интерпретирайки ги по оригинален и запомнящ се начин. Изложбите му са провокативни и необичайни. Те карат публиката да се замисли, да надникне над материалното и маловажното.
 
Концепцията за мост е основополагаща в цялото творчество на варненския артист.
„Истината е в съжителството на старото, прастарото, историческото, новото, но едното да не е за сметка на другото. Трябва да се гради много интелигентно, без да се разруша старото, а надграждайки го, подобрявайки го, обгрижвайки го“, убеден е Кокимото.
 
„Във Варна са очевидни културните наслагвания, но те трябва да се ценят и пазят“.
 
Според него управниците така и не разбират, че „този град не го прави туризмът, а е такъв, какъвто е, благодарение на изкуството“.
От любов към шоколадовите яйца

Защо Кокимото избра Варна, а не София или чужбина?

Въпреки многото възможности за по-лесна реализация, както в София, така и извън България, Кокимото решава да остане в морската столица.
 
„Във Варна се чувствам полезен. Тук не всеки успява да оцелее, да устои на предизвикателствата. Винаги съм харесвал Варна. Това е един уникален град“.
 
За Кокимото Варна е неговата база и мястото, откъдето може да изпълнява своята мисия. Последният проект, по който работи, е вдъхновен от музея „Нова Варна“. Той се нарича „Übermensch“ или на български „Свръхчовек“.
 
Понятието е въведено от немския философ Фридрих Ницше в неговото произведение „Тъй рече Заратустра“. Централният фокус на проекта е времето на Царство България и целият подем на обществото. „Всички са били с една по-особена нагласа и са създали нещо стойностно“.
 
„За разлика от днес, когато масово нещата, които се създават, са временни, за бърза употреба и без необходимите качества.“
Проектът „Übermensch“ се очаква да бъде представен следващата година в София.
 
 
Заключение
Въпреки негативните аспекти на съвременната реалност Кокимото вижда светлина в тунела, както за Варна, така и по принцип. „Креативността е навсякъде около нас. Просто трябва човек да е с отворени сетива и възприятия за нея.
 
Дори да не е творец всеки с мислите и чувствата си създава реалности и, ако може да е малко по-креативен и продуктивен, ще създаде по-положителна нагласа и среда. Така бихме живели в много по-хубав свят“, споделя Калоян Илиев.
„Хубавият свят“ в неговите представи не е утопичен, „борба винаги има“, но е по-одухотворен от сегашния.
Варненски творец Кокимото (Kaloyan Iliev Kokimoto) е вдъхновил съвременния дизайн на шоколадовите яйца Kinder Surprise
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Поредният абсурд, в който потъват парите на варненските данъкоплатци!

Д-р Сталовски – доброволец при бедствия и пожари

Как да се предпазим от джебчии и крадци?

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.