Експозиция с цианотипия разкрива божественото у човека

Vera Icona цианотипия

Изложба с цианотипия на художничката и детски учител Вероника Николаева откриха в Bookstore.
 
Експозицията е под общото име Vera icona, което на латински означава „истински образ“. Тъкмо образите с техния божествен, но впоследствие изкривен вид, изследва Вероника. Тя е вдъхновена от светицата, чието име носи.
 
Света Вероника е подала бяла кърпа по кръстния път на Христос към Голгота. Той се е избърсал с нея и образът му се отбелязал върху плата.
 

Подобно почти магическо появяване на образ е характерно за техниката цианотипия. Тя също кореспондира с идеята за неръкотворно излизане на листа, тъй като се слага фоточувствителна емулсия, нареждат се предмети и, когато слънцето ги огрее, емулсията потъмнява и образът излиза.

Вероника е учителка на деца от 3 до 6 години и черпи вдъхновениe от общуването си с тях. „Децата са образ на чистотата, на невинността, на тази божествена красота, която е заложена във всеки човек. С годините, с опита човек замъглява този образ, докато децата го пазят.
 
Простотата на техните рисунки ме вдъхновяват за моите композиции.“, споделя художничката.
 
Вероника Николаева има 4 самостоятелни изложби в Плевен, София и две във Варна. Vera icona ще остане в Boоkstore до 18 август. Всеки желаещ може да си поръча свое изображение, направено чрез снимка с техниката цианотипия.
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.