Експозиция с цианотипия разкрива божественото у човека

Vera Icona цианотипия

Изложба с цианотипия на художничката и детски учител Вероника Николаева откриха в Bookstore.
 
Експозицията е под общото име Vera icona, което на латински означава „истински образ“. Тъкмо образите с техния божествен, но впоследствие изкривен вид, изследва Вероника. Тя е вдъхновена от светицата, чието име носи.
 
Света Вероника е подала бяла кърпа по кръстния път на Христос към Голгота. Той се е избърсал с нея и образът му се отбелязал върху плата.
 

Подобно почти магическо появяване на образ е характерно за техниката цианотипия. Тя също кореспондира с идеята за неръкотворно излизане на листа, тъй като се слага фоточувствителна емулсия, нареждат се предмети и, когато слънцето ги огрее, емулсията потъмнява и образът излиза.

Вероника е учителка на деца от 3 до 6 години и черпи вдъхновениe от общуването си с тях. „Децата са образ на чистотата, на невинността, на тази божествена красота, която е заложена във всеки човек. С годините, с опита човек замъглява този образ, докато децата го пазят.
 
Простотата на техните рисунки ме вдъхновяват за моите композиции.“, споделя художничката.
 
Вероника Николаева има 4 самостоятелни изложби в Плевен, София и две във Варна. Vera icona ще остане в Boоkstore до 18 август. Всеки желаещ може да си поръча свое изображение, направено чрез снимка с техниката цианотипия.
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.