Докога ще има улични кучета във Варна?

Всеки варненец ежедневно се разминава с улични кучета. Понякога те са едно или две, а друг път се разхождат на глутници. Проблемът е от години и въпреки опасността за здравето и сигурността на гражданите опитите за неговото решение буксуват. В края на миналата година Комисията по обществен ред и сигурност прие програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Варна за периода 2023-2027 г.

Програмата цели да се намали броят безстопанствени четириноги чрез хуманни методи. Препоръката на Световната здравна организация е уличните кучета да се кастрират, обезпаразитяват, ваксинират срещу бяс и да се връщат по местата на залавяне. Затова Общината предвижда масово кастриране на бездомните животни.

За разлика от Варна в Бургас броят на уличните кучета е сведен до минимум. В Западна Европа също много рядко се виждат безстопанствени животни, като Нидерландия дори стана първата страна в света без никакви улични кучета. В далечния XVIII в. там също е имало множество бродещи четириноги. Още тогава нидерландските власти прилагат метода за кастриране, ваксинация и връщане на кучетата, като евтаназия не е използвана.

И докато Бийтълс питат откъде идват всички самотни хора, ние се чудим откъде идват бездомните кучета. Домовете на хората и нерегламентираните развъдници са основните източници за изоставени животни. В програмата за овладяване на популацията се предвижда засилен контрол над домашните любимци. Към момента най-много безстопанствени кучета има в ромските махали, Морската градина, вилните зони, комплексите „Св. св. Константин и Елена“, „Златни пясъци“, „Чайка“ и местностите край Варна.

Световният пример доказва, че официално приетите мерки могат да действат и дават забележителни резултати.

Защо според Вас има толкова много безстопанствени животни по варненските улици?

bezdomni kucheta
bezdomni kucheta
bezdomni kucheta
bezdomni kucheta
bezdomni kucheta
bezdomni kucheta
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.