Докога ще има улични кучета във Варна?

Всеки варненец ежедневно се разминава с улични кучета. Понякога те са едно или две, а друг път се разхождат на глутници. Проблемът е от години и въпреки опасността за здравето и сигурността на гражданите опитите за неговото решение буксуват. В края на миналата година Комисията по обществен ред и сигурност прие програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Варна за периода 2023-2027 г.

Програмата цели да се намали броят безстопанствени четириноги чрез хуманни методи. Препоръката на Световната здравна организация е уличните кучета да се кастрират, обезпаразитяват, ваксинират срещу бяс и да се връщат по местата на залавяне. Затова Общината предвижда масово кастриране на бездомните животни.

За разлика от Варна в Бургас броят на уличните кучета е сведен до минимум. В Западна Европа също много рядко се виждат безстопанствени животни, като Нидерландия дори стана първата страна в света без никакви улични кучета. В далечния XVIII в. там също е имало множество бродещи четириноги. Още тогава нидерландските власти прилагат метода за кастриране, ваксинация и връщане на кучетата, като евтаназия не е използвана.

И докато Бийтълс питат откъде идват всички самотни хора, ние се чудим откъде идват бездомните кучета. Домовете на хората и нерегламентираните развъдници са основните източници за изоставени животни. В програмата за овладяване на популацията се предвижда засилен контрол над домашните любимци. Към момента най-много безстопанствени кучета има в ромските махали, Морската градина, вилните зони, комплексите „Св. св. Константин и Елена“, „Златни пясъци“, „Чайка“ и местностите край Варна.

Световният пример доказва, че официално приетите мерки могат да действат и дават забележителни резултати.

Защо според Вас има толкова много безстопанствени животни по варненските улици?

bezdomni kucheta
bezdomni kucheta
bezdomni kucheta
bezdomni kucheta
bezdomni kucheta
bezdomni kucheta
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Избори 2023, Варна

Благотворителен турнир по минифутбол

‘Не значи не!“ – филм за превенция на насилието над тийнейджъри

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Министърът на отбраната откри изложба във Военноморския музей във Варна

31 октомври – Международен ден на Черно море

Показаха четирите бенгалски тигърчета във Варненския зоопарк

Избори в стил фолк

За птиците и боклуците

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.