Балетният конкурс във Варна пропада

Повод за гордост се превръща в повод за срам?

 
Балетният конкурс във Варна пропада заради… 350 000 лв.
 
В Световния ден на балета решихме да припомним за едно знаково събитие. Балетният конкурс във Варна десетилетия наред е сред символите на града, които го популяризират по целия свят. Той е най-старият и престижен форум за млади балетисти. От 1964 г. конкурсът е повод за гордост на варненци, но сега е повод за срам. Неговото прекратяване е сред най-големите неудачи в съвременната история на Морската столица. Подобно събитие да бъде унищожено заради липса на финансиране е, меко казано, безобразно.
 

История на конкурса

В днешно време светът е пренаситен от конкурси, състезания и всевъзможни мероприятия. Да си пръв в историята и да си се доказал през годините е нещо неповторимо. По образец на варненския балетен конкурс след това са се появили подобни в Москва, Ню Йорк, Осака. Само родният форум обаче и до днес остава уникален с факта, че е на открита сцена, а именно Летния театър.

Още от първото издание през 1964 г. конкурсът се утвърждава като значимо събитие, на което се заявяват звездите в танцовото изкуство. Той е известен с изключително високите изисквания към всички участници и респектиращо жури, чиито членове са доказани професионалисти от най-различни държави.

Основател на конкурса е маестро Емил Димитров. През целия си живот до самия му край на 25 януари 2011 г. той е работел в името на балетния форум. С всички сили се е опитвал да утвърждава събитието и да го издига над другите подобни, за да бъде една истинска Балетна олимпиада.

Реалната причина за отлагането на конкура

През 2020 г. бе обявено, че събитието се отлага поради „технически причини“, които всъщност се оказаха финансови. Димитър Димитров от Фондацията „Международен балетен конкурс Варна“ разясни през БНР, че минималният бюджет за провеждане на събитието е 700 000 лв. Около 25% от тази сума идва от Министерството на културата и община Варна. 25% са от продажба на билети и останалите 50 % се набират от спонсори и дарители.

„Всеки дарителски жест има значение, но за съжаление, досега по дарителската сметка, която открихме още преди изданието от 2018 г., са пристигнали само парите, които ние самите тестово изпратихме“, каза пред БНР Димитров.

Заключение

Заради 350 000 лв. Балетната олимпиада, известна по цял свят, спря да се провежда. Проблемът очевидно е общ, защото нито държавата, нито общината, нито обществото са направили достатъчно, за да може събитие от такъв калибър да продължи да съществува. Нула лева в сметката за балет и хиляди левове изхарчени по чалготеки, съмнителни мероприятия и безумни кампании.

За информация през 2022 г. бюджетът на община Варна за „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е 26,3 млн лв. Със 7,6 млн. увеличение спрямо предходната година.

 

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Писането на кирилица е силно препоръчително. Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат нецензурни думи, изрази и фрази, които представляват явна или скрита реклама, също така тези които преценим за неподходящи по някаква друга причина. Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте секция Контакти.

Безплатна пешеходна обиколка на Варна

Къщата на Антон Новак – създателят на Морската градина, тъне в разруха

Триумф на художествената гимнастичка от Варна Красимира Иванова на световно първенство

Варненски форум стана „наръчник на потребителя“ за демокрация Регионален форум

Коледно благотворително състезание – “Аз вярвам и помагам”

Арт Галерия 12 с изложба на Явор Григоров

Инициативата “Аз Вярвам и Помагам” с ново “сърце” пред сградата на Областна администрация- Варна

С грандиозно събитие отвори врати „Business Lady Club”, Варна

Благотворителен спортен ден “Единство”

Бляскавото откриване на Business Lady Club Варна

Сайтът използва бисквитки, част от които са от съществено значение за неговата функционалност, a други са за подобряване на практическата работа на потребителите. За да продължите да използвате сайта, трябва да приемете използването им. Можете да се запознаете с нашите Общи условия и Политика за поверителност.